reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA snižuje odhadované tržby z 2,7 na 2,2 miliard

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA snižuje odhadované tržby z 2,7 na 2,2 miliard
NVIDIA upravila svůj finanční výhled na aktuální kvartál, a to dost výrazně. Z předpokládaných tržeb 2,7 miliard dolarů se totiž rázem stalo 2,2 miliard. Firma přitom už musí mít celkem jasno, protože nejbližší výsledky ohlásí 14. února. 
Investoři přitom nebyli nadšeni už z toho, že NVIDIA před několika měsíci ohlásila předpokládané tržby 2,7 miliard dolarů, však za třetí kvartál fiskálního roku 2019 dokázala utržit téměř 3,2 miliardy a kvartál předtím byl také slušný s jen mírně nižšími tržbami. 
 
 
Akcie NVIDIE i v reakci na to prudce klesly a to samé se pochopitelně stalo i nyní. Akcie si tak odepsaly hodnotu, kterou pomalu získávaly od začátku roku a nyní jsou opět pod 140 dolary, zatímco před několika měsíci se už chystaly překonat hranici 300 dolarů. NVIDIA si tak od včerejšího dne odepsala 13 miliard dolarů ze své tržní hodnoty. 
 
  Starší informace Aktuální informace
Tržby $2,70 miliardy, plus/minus 2% $2,20 miliardy, plus/minus 2%
Hrubá marže – GAAP 62,3% 55,0%
Hrubá marže – non-GAAP 62,5% 56,0%
Provozní výdaje – GAAP $915 milionů $915 milionů
Provozní výdaje – non-GAAP $755 milionů $755 milionů
GAAP / non-GAAP ostatní příjmy či výdaje $21 milionů $25 milionů
 
Od NVIDIE je to tak překvapivá zpráva, však snížení o celých 500 milionů není zrovna malá úprava a vypadá to tak, že zpomalení trhu je mnohem větší, než si firma představovala. NVIDIA to celé komentuje stále stejně, a sice kryptokocovinou, která přinesla sklady naplněné především mainstreamovými kartami a nyní také přiznává, že se grafické karty Turing prodávají hůře, než se předpokládalo. Zákazníci prý čekají na to, až se jejich ceny usadí blíže u doporučených částek, ale dalo by se říci, že řada z nich také nemá zájem o tak drahé karty, ať už je mohou koupit za doporučené částky, nebo ne. 
 
Ovšem NVIDII zklamal také odbyt produktů pro Datová Centra, což čítá oblasti HPC - High Performance Computing a konkrétně produkty pro systémy umělé inteligence. Obecně se přitom mluví o silném růstu, ale ten se nyní očividně alespoň pro NVIDII zadrhnul. Jensen Huang se také snažil uchlácholit investory slovy, že čtvrtý kvartál byl opravdu špatný a turbulentní, ale do budoucna je si jistý svou strategií a příležitostmi k růstu. 
 
Zdroj: Hexus.net 
 


reklama