Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zavádí pro monitory certifikaci G-Sync Compatible

8.1.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zavádí pro monitory certifikaci G-Sync Compatible
NVIDIA rozšířila kompatibilitu synchronizace mezi výstupem grafické karty a monitorem i na některé modely s Adaptive-Sync. Nyní si toto téma trošku rozvedeme, a to i o provedené testy, certifikaci a především pak podporu necertifikovaných LCD.
Na trhu již máme řadu monitorů, které podporují Adaptive-Sync / FreeSync, a to od společností Acer, AOC, Asus a BenQ, přičemž ty nově ponesou také certifikaci G-Sync Compatible. To znamená, že půjde o zcela základní verzi G-Sync znamenající to, že bude synchronizován obraz tak, aby se netrhal, neblikal, neměl artefakty a zkrátka byl co nejplynulejší, samozřejmě s ohledem na to, jaká bude snímkovací frekvence daná výkonem použité sestavy. 
 
 
Pak tu máme základní G-Sync, které zahrnuje na 300 testů obrazové kvality a vypadá to, že tato certifikace bude určena už jen pro ty monitory, které jsou opravdu určeny pro G-Sync a mají i příslušný hardware. Nakonec to je G-Sync Ultimate s ještě lepším procesorem a také podporou HDR s jasem 1000 cd/m2.  
 
 
NVIDIA evidentně našlapuje s podporou Adaptive-Sync velice opatrně, což je pochopitelné vzhledem k tomu, kolik stojí monitory vybavené podporou G-Sync. Pokud by se mělo mezi tyto technologie dát rovnítko, NVIDIA by tím jednak naštvala mnohé zákazníky a především by pak těžko přinutila ty budoucí přemýšlet o investici do G-Sync. Nicméně i tak nám má podpora Adaptive-Sync zajistit to hlavní, kvůli čemu lidé synchronizaci chtějí. 
 
 
Právě proto NVIDIA říká, že monitory G-Sync a G-Sync Ultimate musí projít 300 testy obrazové kvality a zákazník díky tomu získá podporu plného rozsahu obnovovací frekvence už od 1 Hz do maxima toho, co monitor podporuje a navíc také další výhody jako variabilní overdrive, "přetaktování" obnovovací frekvence, režimy pro velice nízký motion blur, HDR s 1000 cd/m2 nebo pokrytí barevného prostoru DCI-P3. 
 
Podpora G-Sync na monitorech s Adaptive-Sync přijde s novými ovladači dne 15. ledna a NVIDIA uvádí, že existuje ještě dost monitorů, které neotestovala, takže seznam původních 12 se jistě bude rozšiřovat a jejich oficiální podporu přinesou další a další ovladače. Především je tu pak ale ta důležitá zpráva, že NVIDIA nebude nikomu bránit si synchronizaci vyzkoušet na jeho vlastním monitoru, který certifikován nebyl. Budou si moci na něm zapnout G-Sync manuálně. 
 
 
Zdroj: Hexus.net


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.