reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1650 přecházejí na GDDR6, důvod je přitom jednoduchý

6.4.2020, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1650 přecházejí na GDDR6, důvod je přitom jednoduchý
Vypadá to, že NVIDIA by byla spokojena, kdyby měla i nadále na trhu nabízet GeForce GTX 1650 s paměťmi GDDR5, nicméně nyní nastupují verze s GDDR6, a to kupodivu ne jako nová SKU. Proč to tak je?
Odpověď na tuto otázku od zástupce NVIDIE získal server PCGamer a jde prostě o to, že GDDR5 už jsou výběhové a nedostatkové zboží, takže přechod na GDDR6 byla v podstatě nutnost. Tím se vysvětluje, proč se nové GeForce GTX 1650 s GDDR6 objevují bez fanfár, proč nepřichází jako další SKU s jednoznačným označením a proč mají snížený takt grafického čipu. Jde především o náhradu za staré verze, i když NVIDIA se nevyhnula zvýšení výkonu, který zařídí právě rychlejší paměti. Takže aby nebyly novější karty GTX 1650 Super na trhu moc ohroženy, přikročilo se ke snížení taktu GPU.
 
 
Stále ovšem půjde o to samé GPU TU117-300-A1, které má sice základní takt snížen ze 1485 na 1410 MHz a turbo šlo dolů ze 1665 na 1590 MHz, ovšem v podstatě to budou stále stejné karty se stejnými napájecími limity, takže uživatel může očekávat, že taktovací schopnosti zůstanou bezezměn. Ukazují na to ostatně i první testy.
 
Na paměti GDDR5 tak už v podstatě můžeme zapomenout a očekávat, že žádná nová grafická karta určená pro maloobchodní prodej už je nenabídne. Ale to už bylo zřejmé i tak, neboť letos nás stejně čekají výkonné Navi a snad i nová generace firmy NVIDIA, která rozhodně mezi prvními modely nenabídne low-end. Budou to tak už jen GDDR6, u nichž se můžeme těšit na propustnost stoupající k 18 GT/s na pin a pak HBM2. 
 
Dále se také dozvídáme, že GeForce GTX 1650 s GDDR6 už jsou oficiální. Nové modely představila společnost MSI, a to jako MSI GTX 1650 GDDR6 4GB GAMING X, GTX 1650 GDDR6 4GB VENTUS XS OC, GTX 1650 GDDR6 4GB AERO ITX a další. V podstatě jde o celou novou sérii, která nahrazuje tu starou. 
 
 
 
Společnost Gigabyte zase pojala nástup nových verzí GTX 1650 jako příležitost uvést i novou značku EAGLE. Její pozice ale ještě není jasná a vypadá to, že tyto karty by měly stát nad modely WindForce. 
 
 
Své modely už představil i ZOTAC a další výrobci by měli následovat. 


reklama