reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zveřejnila ovladače s podporou Adaptive-Sync a co ceny RTX 2060?

15.1.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zveřejnila ovladače s podporou Adaptive-Sync a co ceny RTX 2060?
Dobře víme, že NVIDIA se pustila do podpory technologii Adaptive-Sync, kterou prosazuje především AMD v rámci své adaptace FreeSync. Nyní se to stalo realitou a vedle toho se podíváme i na to, na kolik přijdou první RTX 2060. 
NVIDIA se však rozhodla, že nepřijde se širokou podporou Adaptive-Sync, čili všech monitorů, které tuto technologii podporují. Pro začátek to bude tucet modelů s označením G-Sync Compatible, které prošly firemními testy, takže vzhledem k tomu, že se prodávají stovky monitorů s Adaptive-Sync, jde očividně o opravdu náročné testy. Nicméně NVIDIA také slíbila, že uživatelé si budou moci na vlastní triko zapnout Adaptive-Sync i na monitorech, které testy neprošly, nebo ještě otestovány nebyly. 
 
 
To už si mohou vyzkoušet v rámci ovladačů GeForce 417.71 - Windows 10 64-bit pro desktopyWindows 10 64-bit pro notebooky, takže pokud máte GeForce a monitor kompatibilní s FreeSync (z nějakého důvodu), můžete zkoušet. Časem se jistě bude rodina monitorů s označením G-Sync Compatible rozšiřovat, ale aktuálně seznam čítá stále oněch 12 původně ohlášených modelů, které dle NVIDIE nebudou při synchronizaci poblikávat, mít artefakty a zkrátka slibují kvalitu. 
 
Jsou tu ještě dvě další omezení, a sice jednak to, že ve svém počítači musíme mít grafickou kartu generace Turing nebo Pascal a potom je synchronizace (alespoň zatím) omezena na pouze jeden monitor napojený k počítači, ne více. 
 
Ovladače GeForce v417.71 také přináší podporu grafické karty GeForce RTX 2060 a u tohoto modelu ještě zůstaneme. Postupně se totiž dostává v různých verzích do nabídek českých obchodů. Na serverech srovnávajících ceny je bohužel ještě nenajdeme, takže je složité si udělat celkový obrázek o cenách, ale lze předpokládat, že ty se na úvod stejně nebudou moc lišit. 
 
Když se podíváme do nabídky velkých a známých e-shopů, pak můžeme najít modely od firem jako Asus, MSI, Gigabyte, EVGA či Palit a s nejnižšími cenami je to jednoduché. Začínají akorát nad 10.000 Kč s daní a šplhají ke 14 tisícům. Takže jaké to jsou ceny vzhledem k tomu, že RTX 2060 má výkon tak akorát na úrovni GTX 1070 Ti? Do toho pochopitelně nepočítáme technologie DLSS a ray tracing, protože pak by přímé srovnání s Pascalem nebylo možné. 
 
GTX 1070 Ti se dnes dají pořídit už za 10.600 Kč, takže RTX 2060 je výhodnější, ale ne o moc. Je třeba si ale uvědomit, že jde o cenu, která má za sebou nějaký vývoj. Jde o kartu Gainward GeForce GTX 1070 Ti, která přišla původně s cenou 13.300 Kč, to je první věc. Další věc je ta, že velké obchody ji i dnes nabízí spíše za cca 11 tisíc a pak bychom měli i porovnávat karty stejných výrobců. Takže když si vybereme MSI nebo Gigabyte, jejich už celkem slušné modely RTX 2060 jsou v nabídce za asi 10.500 Kč a srovnatelné GTX 1070 Ti pak za ceny kolem 12.000 Kč. 
 
Závěr tedy je, že RTX 2060 je z hlediska ceny výkonnější než GTX 1070 Ti, ale aby to nebylo tak jednoduché, zde je další brouk do hlavy: nová karta má 6 GB paměti oproti 8 GB na GTX 1070 Ti a je velká otázka, zda 6 GB bude třeba za rok na kartě pro rozlišení 1440p ještě stačit. 


reklama