reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA představila RTX 2060 a zavede podporu VESA Adaptive-Sync

7.1.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA představila RTX 2060 a zavede podporu VESA Adaptive-Sync
NVIDIA nás nenechala ani dospat a hned zkraje nového týdne představila novou GeForce RTX 2060, která opravdu má mít dost výkonu pro ray tracing. Vedle toho se dozvídáme, že peklo zamrzlo. 
Podívejme se nejdříve na to, jak je to s oním zamrzlým peklem. NVIDIA si asi uvědomila, že nabídka monitorů s podporou VESA Adaptive Sync / FreeSync značně převažuje nad monitory s G-Sync. Důvod je očividný, a sice cena daná nutným hardwarem navíc, který monitory pro Adaptive Sync nepotřebují. 
 
 
Nicméně tak jednoduché to nebude. NVIDIA nebude hned podporovat Adaptive Sync na všech monitorech, které ho nabízejí. Pečlivě je se svými kartami testuje a jak je vidět ze snímku, ze čtyř stovek zatím prošlo pouze 12, které byly hned zmíněny. V řadě případů se ukázaly různé problémy s vlnícím se obrazem nebo vynechávanými snímky. Zákazník si tak bude stále muset pečlivě vybírat z omezené nabídky, ale lepší než nic. NVIDIA slíbila podporu první várky monitorů s Adaptive Sync na polovinu ledna, kdy přijdou příslušné ovladače. Časem se seznam bude rozšiřovat. 
 
 
A pak tu máme onu očekávanou GeForce RTX 2060, která má být schopna nabídnout hraní Battlefield V v rozlišení 1440p se zapnutým RTX. NVIDIA však už nezmiňuje to, s jakou kvalitou máme počítat a především s jakým framerate. 
 
 
RTX 2060 má mít přesně poloviční výkon RT jader v porovnání s RTX 2080 Ti, takže pokud si vezmeme na pomoc provedené testy s opatchovaným Battlefieldem V, v rozlišení 1440p by to bylo čistě po vydělení na polovinu sotva o 30 FPS na kvalitu Ultra. Autoři Battlefieldu sice slibovali další vylepšení výkonu, ale asi nelze očekávat, že na takovém rozlišení a kvalitě si na RTX 2060 zahrajeme při 60 FPS. 
 
Nová karta má také očekávané specifikace, čili 1920 CUDA jader se 120 TMU a 48 ROP, dále 30 RT jader a 240 Tensor. Takty GPU končí na 1680 MHz a GDDR6 využívá obvyklou 192bitovou sběrnici pro celkovou propustnost 336 GB/s. To vše na kartě s TDP 160 W. 
 
 
V ostatních hrách bez podpory ray tracingu a DLSS lze dle NVIDIE očekávat zhruba výkon karty GTX 1070 Ti, a to vše za cenu 349 USD, která byla zmíněna jako jediná za 6GB variantu s paměťmi GDDR6. Cena se tak zvyšuje oproti GTX 1060 o 50 až 100 dolarů, ale stále je o 100 dolarů nižší v porovnání s oficiální cenou GTX 1070 Ti. RTX 2060 přijdou na trh 15. ledna, kdy můžeme očekávat také první ovladače pro Adaptive Sync. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama