reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O AMD Instinct MI300X je zájem nejen díky nedostatku Nvidií

26.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
O AMD Instinct MI300X je zájem nejen díky nedostatku Nvidií
Akcelerátory AMD Instinct MI300X vypadají dost povedeně a společnosti si toho začínají všímat. Spolu s nedostatkem karet od Nvidie se předpokládá, že podíl AMD na trhu akcelerátorů AI letos o něco poroste.
Umělá inteligence je velkým tématem a její vývoj i běh vyžaduje velmi výkonné akcelerátory. V tomto se extrémně zadařilo společnosti Nvidia, která má v tomto v podstatě monopol a proslýchá se, že její akcelerátory mají cca 95% podíl. AMD sice už nějakou dobu vyvíjí své akcelerátory Instinct, ty se ale zatím nějakého zásadního rozšíření nedočkaly. Zdá se ale, že se to začíná měnit s jejich novou generací MI300 a především modelem Instinct MI300X. AMD začíná registrovat zvýšenou poptávku po těchto akcelerátorech s architekturou CDNA 3 a mezi velkými zákazníky má být i Oracle.
 
Důvodů pro zvýšený zájem je několik. Jedním z nich je to, že Nvidie nestíhá dodávat potřebné množství akcelerátorů a společnosti se tak poohlíží i u konkurence. Faktem ale je i to, že nové karty od AMD jsou  povedené a přináší velmi vysoký výkon. MI300X má o 50 % větší kapacitu pamětí HBM3 než předchůdce (tzn. 192 GB) a oblíbenou Nvidii H100 tak překonává v paměťové kapacitě 2,4násobně, propustností pak o 60 %. Také nabízí o 30 % vyšší výkon v FP8 i FP16, je i rychlejší v práci s modely umělé inteligence, a to zhruba o 20 % v Llama 2 70B a FlashAttention 2, o 40 % je rychlejší v Lllama 2 70B v případě konfigurací serverů 8v8 a dokonce o 60 % v Bloom 176B.
 
 
Nesmíme však zapomenout ani na to, že Nvidia představila novou variantu HGX H200, která výkon posouvá opět o dost dál, ta ale ještě několik měsíců nebude k dispozici. Nicméně její novinka bude stále mít oproti AMD menší paměť, a to s kapacitou 141 GB. A v dostupnosti má mít dle Taiwan Economic Daily navrch, protože se podle něj už MI300X dodává prvním zákazníkům. Někteří z nich se o to podělili i na Twitteru (X).
 
AMD předpokládá, že celý trh s akcelerátory AI bude mít do roku 2027 velikost 400 mld. ročně, přičemž každým rokem má růst v průměru o 70 %. Dále se předpokládá, že tržní podíl AMD by se mohl do konce letošního roku zvýšit z nynějších 4 % na zhruba 9 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama