reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O datové pásky je stále velký zájem, jejich dodaná kapacita loni vzrostla o 40 %

22.4.2022, Jan Vítek, aktualita
O datové pásky je stále velký zájem, jejich dodaná kapacita loni vzrostla o 40 %
Nebývalý růst dodávek vykázaly v loňském roce magnetické pásky používané pro ukládání dat. Celková kapacita na trh dodaných pásek totiž dosáhla 148 Exabajtů, což představuje meziroční růst přibližně o 40 procent.
O datových páskách nemluvíme zrovna často, neboť jde o hardware, který běžného uživatele téměř nezajímá. Ovšem velice zajímá provozovatele serverů, kteří mají zájem o zálohování dat na tato média a využívají hardware od firem jako IBM, Quantum či HPE. 
 
 
Právě tyto firmy nyní hlásí prudký nárůst dodávek datových pásek, který je počítaný právě dle výsledné celkové kapacity. 
 
 
Naopak počet dodaných pásek vzrostl jen velice mírně, což je ovšem i tak neobvyklé, když v předchozích letech byl zaznamenáván spíše pokles, a to až na roku 2014. To tedy logicky značí, že výrazně narostla průměrná kapacita dodaných pásek, kterou tak můžeme přibližně spočítat na 17 TB. Nicméně moderní pásky využívající technologii LTO-9 dokáží nabídnout kapacitu až 54 TB, takže roční kapacita jistě ještě má kam růst. 
 
 
Patrick Osborne (generální manažer a viceprezident HPE Storage) mluví o největším nárůstu od roku 2006, který snadno překonal dosavadní kapacitní rekord z roku 2019. Důvodem je dle něj prostě a jednoduše to, že firmy a organizace se začínají vracet k této technologii. Pak ještě Osborne v reklamním stylu dodal, že firmy tímto hledají úložná řešení nabízející vysokou kapacitu, spolehlivost, dlouhou výdrž a také ochranu dat před novými kyberútoky. K tomu můžeme dodat, že tím zástupce HPE myslí pochopitelně především ransomware a zlovolné šifrování dat. 
 
Poptávku pak také ovlivňuje i ten prostý fakt, že lidstvo generuje každým rokem stále více dat a v roce 2021 to bylo odhadem 79 zettabajtů (miliard terabajtů), což se má do roku 2025 více než zdvojnásobit. 
 
A jaké mají datové pásky výhody oproti jiným médiím jako HDD či SSD? Celkově jde o úspornější systémy pro ukládání dat, a to z hlediska spotřeby, zabrané plochy i spotřeby zdrojů a ceny médií. Data na pásce také mohou vydržet velice dlouho bez degradace a před zmíněným ransomwarem chrání to, že pásky jsou obvykle uloženy "offline", čili útočník ani nemá možnost data na nich zničit či zašifrovat. Ovšem právě i kvůli tomu tu jde vyloženě o tu nejnižší formu zálohování dat z hlediska jejich připravenosti pro použití. 


reklama