reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevila se MSI GeForce GTX 1650 Gaming X, co můžeme očekávat?

20.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Objevila se MSI GeForce GTX 1650 Gaming X, co můžeme očekávat?
NVIDIA chce vypustit na trh přinejmenším ještě jednu grafickou kartu generace Turing, a sice GeForce GTX 1650, která bude ve své rodině představovat nový low-end. Nyní se přitom již objevila zmínka o kartě MSI GeForce GTX 1650 Gaming X. 
Jde zase jednou o informace vyšťourané ze záznamů EEC (Eurasian Economic Commission), kde se zmiňuje konkrétně Radeon VII, GeForce GTX 1050 Ti 4G OCV1 a pak především naše GeForce GTX 1650 Gaming X, vše od MSI. 
 
 
Můžeme tak očekávat, že se brzy ukáží první záznamy v benchmarcích 3DMark, Final Fantasy XV či Ashes of the Singularity. O samotné kartě GTX 1650 už toho bylo řečeno dost, ale potvrzeno nebylo samozřejmě zatím nic, toho se dočkáme až po oficiálním představení. 
 
Nelze ale očekávat, že bychom bylo specifikacemi překvapeni, protože moc prostoru pro manévrování NVIDIA nemá. GTX 1650 by měla přijít se 4 GB paměti, takže to bude nutně znamenat i jinou a samozřejmě užší paměťovou sběrnici oproti GTX 1660 (Ti) se 6 GB paměti. Logicky to bude 128 bitů a pokud má samotná GTX 1660 stále paměti GDDR5, bude je mít i GTX 1650. Nyní nám 4 GB paměti potvrzuje i výše uvedený výpis. 
 
 
Co se týče samotného GPU, server VideoCardz už dříve mluvil o 12nm GPU TU117 se 768 CUDA jádry, ovšem ve svém nejnovějším článku tuto informaci už nezopakoval. Buď na ni autor zapomněl, nebo si už tímto počtem CUDA jader není jistý. O taktech se tak zatím ani nebudeme pokoušet spekulovat. 

Nakonec je tu cena, která se má prostě pohybovat pod 200 dolary a NVIDIA jí bude útočit na slabší Radeony stejně jako na staré Pascaly. A co 3GB verze GTX 1660 a 1660 Ti? Ty se skutečně očekávají, ovšem nevíme kdy. Takové karty by ještě více zahustily nabídku mezi 200 a 300 dolary.
 
A když jsme u té nabídky, tak jak jsou na tom GTX 1060, začaly jejich ceny konečně klesat? Někteří prodejci se skutečně asi začali probouzet a zjistili, že staré GTX 1060 za stejnou cenu jako nové GTX 1660 asi nepřitáhnou pozornost zákazníků, ale ceny klesly jen velice mírně a v drtivé většině obchodů se drží pořád na stejné úrovni, jako by se na trhu nic nezměnilo. Za takového stavu nezbývá než konstatovat, že Pascal je prostě mrtvý. Dolů se zatím moc nechce ani cenám Radeonů. 

Zdroj: VideoCardz


reklama