reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obnovení Windows 10 po aktualizaci systému tropí závažné problémy

21.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Obnovení Windows 10 po aktualizaci systému tropí závažné problémy
Funkce System Restore ve Windows 10 nefunguje správně, jak dle svého průvodce pro řešení problému potvrzuje sám Microsoft. Dočkat se kvůli ní můžeme rovnou poškozené instalace systému, takže co s tím?
Systém Windows 10 je nastaven tak, aby při každé významné změně umožnil vytvoření bodu pro obnovení, díky němuž bychom měli mít možnost se v případě potíží snadno a rychle vrátit k předchozímu stavu. Bod obnovení by nás tak správně měl zachránit před havarovaným systémem, neustálými BSOD a podobně, jenomže nyní funkce System Restore takové problémy sama způsobuje. 
 
 
Není přitom jasné, kdy se tento problém objevil a nyní se dozvídáme, že se na něj může připravit kdokoliv, kdo splní následující podmínky. 
  1. nainstaluje novou verzi Windows 10 na SSD či HDD (nejde tedy o přeinstalování)
  2. zapne System Protection a vytvoří bod obnovení
  3. nainstaluje nejnovější aktualizace systému
  4. zkusí využít bod obnovení pro návrat k předchozímu stavu
Pak může očekávat, že namísto následného nabootování systému může (ale nemusí) následovat chyba s kódem 0xc000021a a Windows 10 pak prostě nenabootují ani po opakovaných pokusech. 
 
Microsoft tvrdí, že při obnově systému si Windows zorganizují a uspořádají obnovení souborů, které jsou zrovna používány, což jsou také soubory s ovladači. To si pak uloží do registrů a při restartu je naplánovaná operace provedena. Jenomže při ní se přihodí, že se ovladače načtou ještě před svým obnovením, proces se zastaví a boot neproběhne. 
 
Řešení je známé, a to spuštění Windows Recovery Environment (WinRE), čili obnovení systému, které by se nám ostatně po nepodařených bootech mělo samo nabídnout. V něm zvolíme postupně Troubleshoot, Advanced Options a More Recovery Options, čili Odstranit potíže, Upřesnit možnosti a ještě dále upřesnit. Tam budou k dispozici volby pro spuštění systému. 
 
 
 
 
 
Po stisknutí tlačítka pro okamžitý restart by měl systém nabídnout menu s možností Disable Driver Signature Reinforcement v anglické verzi a dle Microsoftu možná bude zapotřebí stisknout F7, aby se objevila. 
 
Nicméně abychom se celému problému vůbec vyhnuli, pak máme dle Microsoftu využít pro návratu k předchozímu bodu obnovení právě WinRE. Takže v samotném systému sice je k dispozici nástroj pro obnovení systému, ale ten nám momentálně dokáže způsobit ještě více potíží, než aby nějaké vyřešil. 
 
 
 


reklama