reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obrazem: jaké plány má Moon Express na průzkum naší soustavy?

13.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Obrazem: jaké plány má Moon Express na průzkum naší soustavy?
Společnost Moon Express odhalila svůj způsob dobývání Měsíce, který má dle jejích zástupců znamenat drastické snížení nákladů. Počítá se přitom s čistě robotickými misemi, a to nejen k samotnému Měsíci. 
Veškeré zveřejněné obrázky jsou pochopitelně renderované, ale měly by věrně ukazovat plánovaná zařízení, která snad budou použita. Hned jako první se ukazuje středobod úvodních snah firmy Moon Express, a to přistávací modul MX-1E, který se chystá sestoupit na povrch Měsíce. 


Na dalším obrázku jej již máme na povrchu Měsíce. Tam má být schopen dopravit malý náklad o hmotnosti do 30 kg, přičemž vypuštěn by mohl být ještě letos.
 
 
Další plány už počítají s dvojnásobně velikým modulem MX-2, jenž má posloužit nejen k cestám na Měsíc, ale i na další tělesa vnitřního Slunečního systému. Číselné označení těchto lodí jsou odvozena od počtu hlavních motorů. 
 
 
Široký a nízký Moon Express MX-5 už má dokázat na Měsíc dopravit větší náklad a může být vybaven i předchozími MX-1 a MX-2, přičemž pro toto zařízení už má být dosažitelná celá naše soustava. 
 
 
A nakonec tu máme plnotučný MX-9, který také může nést MX-1 a MX-2 a krom toho dopravit na Měsíc až 500 kg nákladu. 
 
 
Moon Express chce takto vyhrát až 30milionový (USD) závod Google Lunar X Prize a pak především začít nový věk průzkumu okolního vesmíru, který už nepovedou jen velké agentury jako NASA a ESA. 
 
vědecké nástroje na palubě MX-1
 
První krok ale bude vyžadovat dostat přistávací modul na Měsíc s roverem na palubě, ten musí ujet alespoň půl kilometru a také je třeba na Zemi odvysílat video a fotografie ve vysokém rozlišení. To vše se musí stihnout do konce tohoto roku a pak už na výhru nebude nárok. Moon Express přitom spolupracuje na firmě Rocket Lab a jejích nosičích, které ještě nejsou plně vyvinuty, takže pokud bude její pokus úspěšný, bude to časově velice napnuté. 
 
Pak už chce firma v roce 2019 poslat k severnímu pólu Měsíce robotickou stanici, která bude hledat vodu a jiné zdroje, o rok později se má robotická loď vrátit na Zemi i se vzorky, a to mluvíme stále o generaci MX-1. MX-2 až MX-9, přičemž už MX-2 má být schopen se podívat na Venuši (nebo možná jen k Venuši vzhledem k velice nepřátelskému prostředí na ní) a také na měsíce Marsu. Jestli budou moduly MX své cíle obíhat, nebo na nich přistanou, to bude záviset na jejich variantě. Počítá se totiž s obojím, přičemž MX-5 a MX-9 budou standardně vybaveny zařízením pro odeslání nasbíraných vzorků. 
 
Plány firmy Moon Express jsou skutečně velkolepé, a jak říká její šéf Robert Richards, jmenují se "Moon Express", ne "The Moon Express", takže se zaměřuje na veškeré měsíce v dosahu. Firma však zatím neprozradila, s jakými náklady obecně počítá, ale obecně se uvádí, že první mise by se měla vejít do 10 milionů dolarů nákladů. 
 
Zdroj: Space.com 
reklama