reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obroda těžkých raket: Falcon Heavy startuje dnes večer

6.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Obroda těžkých raket: Falcon Heavy startuje dnes večer
Stále platí, že první pokus o vypuštění rakety Falcon Heavy nastane dnes večer. Půjde o mimořádně zajímavou událost, neboť SpaceX se tím snaží dostat do běžného provozu těžkou raketu, kterou bude moci využít pro cesty na Mars. 
Společnost SpaceX už start potvrdila a také uvedla, že se opravdu pokusí o přistání všech třech hlavních stupňů najednou, respektive samozřejmě krátce po sobě hned jak se dostanou zpět dolů. Dva postranní by měly přistát v podstatě společně a někdy po nich i posílený středový. 
 
 
My se můžeme těšit na plánovaný start na dnešních 19:30 našeho času (začátek tříhodinového okénka pro provedení startu), kdy se konečně ukáže, zda Falcon Heavy úspěšně vynese svou zátěž do vesmíru, nebo se při něm rozpadne. Ostatně Elon Musk možnost selhání zmiňuje, a to až nepříjemně často. Pokud by snad počasí nepřálo, je tu ještě další startovní okénko otevřené v zítřejším dni, ale dnes by mělo být na Floridě polojasno s nanejvýš mírným větrem, takže to vypadá na dnešek. Start ale může samozřejmě ještě zhatit i nějaká technická závada, která zastaví odpočet.
 
Pokud Falcon Heavy nevybouchne a poletí tam, kam má, vynese svůj náklad v podobě Muskovy osobní Tesly na heliocentrickou orbitu procházející kolem Marsu, což je má v sobě symboliku toho, že právě Mars je pro SpaceX jeden z hlavních cílů. 
 
Postranní stupně se oddělí nejdříve a přistanou na pevnou zem (Landing Zone 1 a 2) na Cape Canaveral Air Force Station. V jejich případě by přistání mělo být snadné, ovšem středový stupeň byl jednak upraven, aby snesl zvýšenou zátěž, oddělovat se bude ve vyšší rychlosti než postranní a navíc bude už přistávat na vodní plošinu, známou Of Course I Still Love You, která je už připravena v Atlantiku. 
 
Falcon 9 na Of Course I Still Love You
 
V nejlepším případě tak bude mít SpaceX na zemi v pořádku tři hlavní stupně a Teslu Roadster obíhající Slunce a v nejhorším případě uvidíme mohutnou explozi, která poškodí raketové odpaliště. To by ale snad nastat nemělo, neboť testovací zážeh všech 27 motorů Merlin proběhl zcela bez problémů. Uvidíme dnes večer, sledovat můžete třeba pomocí následujícího streamu. 
 
 
S raketou Falcon Heavy bude SpaceX schopno vyslat na Mars cca 16,8 tun materiálu a půjde o nejvýkonnější raketu od dob Saturnu V, která bude zařazena do běžného provozu (jak doufáme). Se Saturnem V se ale srovnávat nemůže, neboť ten dokázal na nízkou orbitu vynést až 140 tun, zatímco Falcon Heavy má strop pod 64 tunami. Saturnu V by se měl vyrovnat až Space Launch System schopný vynést na nízkou orbitu až 130 tun. Jeho mise ale mají začít až na konci roku 2019 plánovanou Exploration Mission 1, která pošle loď Orion na cestu kolem Měsíce, a to zatím bez posádky. 
 


reklama