reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oculus představuje headset Quest v ceně 400 dolarů

27.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Oculus představuje headset Quest v ceně 400 dolarů
Společnost Oculus v tomto roce vypustila na trh headset Go, který měl zaujmout především cenou a dnes představuje v dvojnásobné ceně 400 dolarů nový headset Quest. Ten nepotřebuje externí zařízení pro sledování pohybu a nese si vlastní HW.
Oculus Quest by tak měl nabídnout snadnější použití a rozhodně i vyšší kvalitu zobrazení než headset Oculus Go, který přijde na 200 dolarů. Hlavní novinka je tedy ta, že Quest nepotřebuje žádné externí zařízení pro sledování pohybu a pozice (tzv. trackery), které bylo nutné před využitím někam umístit a celou sestavu pak zprovoznit. 
 
 
Nový headset tak využívá podobné senzory pohybu, jaké mají ovladače Oculus Touch, takže by mělo stačit si Quest prostě nasadit a začít používat, přičemž vadit by nám neměly ani žádné dráty, takže to vypadá na napájení pomocí baterií. . Ale co zobrazovací schopnosti headsetu?
 
Celkové rozlišení displejů je 3200 x 1440, čili 1600 x 1440 na oko, přičemž Oculus slibuje, že Quest využívá "nejlepší optiku ve své třídě". Pro srovnání, Oculus Go nabízí rozlišení 2560 x 1440, a tedy 1280 x 1440 na oko a původní Rift má na jedno oko jen 1080 x 1200, takže Quest bude z nich z hlediska rozlišení ten nejlepší, ale také nejnáročnější na hardware. Nicméně Quest nebude nový Rift, který využívá výkon našich PC. Bude to All-in-one VR headset, takže si ponese vlastní hardware. O jaký ale půjde 
 
Oculus Quest přijde dle vyjádření výrobce na trh až na jaře i s podporou ovladačů Touch. Je tak ještě dost času na to, aby nás mohl překvapit nový moderní hardware, který bude schopen rozpohybovat aplikace a hry na požadované vysoké snímkovací frekvenci, ale uvidíme, jak to celé bude. 
 
Dále tu máme další produkt, a sice Oculus Insight. Jde tedy spíše o technologii, která bude sloužit právě pro sledování pohybu. Nasazena bude v ovladačích Touch a Guardian a využívá čtyři širokoúhlé senzory a počítačové zpracování obrazu pro zjištění přesné pozice v reálném čase, a to právě zcela bez externích senzorů. Zda bude Insight nasazena také v headsetech Quest, toť otázka. Oculus se chlubí také tím, že díky Insight budeme moci hrát v rozsáhlejších prostorách či možná rovnou v exteriérech.
 
 
Jak ale ukazuje doprovodné video, Oculus zatím svým headsetem Quest pouze škádlí naši představivost o tom, co může a nemůže nabídnout, takže si budeme muset na konečné specifikace a ukázku reálných schopností počkat. Stejně jako si musíme počkat na další verzi headsetu Rift, která by se už opravdu hodila. 
 


reklama