reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ohvězdičkovaná jádra v Ryzen Master neodpovídají nejlepším jádrům dle Windows

22.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Ohvězdičkovaná jádra v Ryzen Master neodpovídají nejlepším jádrům dle Windows
Nové Windows 10 mají s využitím CPPC2 (Collaborative Power and Performance Control 2) přednostně využívat ta nejlepší jádra v procesorech AMD i Intel. Odpovídá to ale tomu, co nám ukazuje Ryzen Master? A je to vůbec problém?
Ukazuje se, že Ryzen Master ukazuje jiná "nejlepší jádra", čili taková, která zvládají nejvyšší takty po nejdelší dobu, než jaká využívá plánovač v Windows 10 s využitím CPPC2 (Collaborative Power and Performance Control 2). CCPC2 je middleware mezi operačním systémem a procesorem, který reaguje na požadavky systému na zvýšení či snížení výkonu procesorů (čili taktů) s frekvencí 1 ms. Dříve to přitom bývalo 15 ms. 
 
 
Ryzen Master je zase software od AMD, který uživateli formou hvězdiček označoval ta nejlepší jádra v jednotlivých CCX a pak i v CCD (čip/čiplet). V prvním případě získají stříbrnou hvězdu a v druhém pak rovnou zlatou. Jádra, která jsou na tom ještě také dobře pak získávají stříbrný puntík a ta ostatní už nic. 
 
Nejlepší jádra udávaná v Ryzen Master ale neodpovídají tomu, jak funguje CCPC2, ale je to opravdový problém a chyba? Ostatně Windows 10 nevyužívají SMU API stejně jako Ryzen Master. Tato utilita tak prostě a jednoduše zobrazuje informace o jádrech, které byly do procesoru natvrdo zaneseny při binningovém procesu ještě v továrně. CPPC2 tak tyto informace nevyužívá, a tak mohou jím preferovaná jádra být jiná než pro Ryzen Master. 
 
Je třeba si ale uvědomit, jak funguje plánovač ve Windows 10, který nevyužívá pro zátěž jedním vláknem vždy jen jedno procesorové jádro. Nechává toto vlákno kolovat mezi alespoň dvěma jádry, a to kvůli lepšímu chlazení procesoru. To je přístup, který nedělá problémy v případě monolitických procesorů s jednou sdílenou L3 cache, ovšem v případě jednotek CCX a navíc i samostatných čipletů (CCD) to logicky znamená snížení výkonu, neboť příslušná data se musí zvlášť načítat do nových částí L3 cache, pokud samozřejmě nejde o rotaci v rámci jedné CCX. 
 
Právě to má zohledňovat CPPC2, která bere v potaz i topologii procesoru a pak je logické, že když se plánovač snaží využívat více jader pro jedno vlákno, pak nemusí mít možnost využívat ta nejlepší jádra v procesoru, leda by se nacházela vždy ve stejném CCX. Zde tak jde o praktické využití v rámci plánovače, přičemž označení v Ryzen Master má sloužit především uživateli v tom, aby měl přehled o těch jádrech, která mají nejvyšší taktovací potenciál. 
 
Nakonec můžeme připomenout, že generace Zen 3 by to mohla výrazně zjednodušit, neboť v jejím případě se mluví o tom, že už zmizí čtyřjádrové jednotky CCX s vlastní L3 cache, takže celý čiplet s osmi jádry ji bude mít pro všechna stejnou a všem přístupnou. Nicméně v případě více než 8jádrových procesorů tu tento problém zůstane, i když v jednodušší podobě. Ale to všechno za předpokladu, že CCX opravdu zmizí, což ještě nemáme potvrzeno. 
 


reklama