reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Online video přehrávače už zcela běžně těží na našich počítačích

15.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Online video přehrávače už zcela běžně těží na našich počítačích
Ve světě počítačů se rozhořela válka mezi společnostmi a jednotlivci, kteří by si rádi z našich počítačů udělali slouhy pro těžbu kryptoměn ku vlastnímu obohacení a mezi firmami vyvíjejícími software pro blokování reklam. 
Touto firmou je například AdGuard, která zveřejnila zprávu o tom, jak moc se rozšířila praxe těžby kryptoměn v rámci online video přehrávačů. Pomocí nich si lidé ve webových prohlížečích pustí videa, která jsou velice často chráněná autorským právem nebo jde o materiály určené pro dospělé. Někdo by to tak mohl vidět jako daň za to, že zadarmo sledujeme nějaký seriál nebo film, ovšem problém je ten, že peníze z těžby k držitelům autorských práv rozhodně neproudí. Jde prostě vedle invazivních reklam o další způsob výdělku pro provozovatele online videoslužeb, jejichž činnost se už tak nedá označit za právně bezproblémovou. 
 
 
AdGuard má pro skryté vkládání skriptů pro těžbu svůj název, a to "cryptojacking", který očividně vznikl spojením se slovem hijack (zmocnit se). V podstatě to odstartoval server The Pirate Bay, který v rámci zobrazovaných reklam provozoval skript CoinHive a od té doby tento problém roste nebývalým způsobem a čeká se snad jen už na to, až postihne i místa Internetu, která nejsou spojována s porušováním autorských práv. 
 
Dle společnosti AdGuard skrytá těžba v posledním měsíci mohla zasáhnout už miliardu lidí, což se samozřejmě špatně prokazuje i proto, že mnoho z nich si toho ani nemuselo vůbec všimnout. Samozřejmě přitom nejde ani tak o to, že by byl kraden výkon, však ten zůstává většinou nevyužitý a jedno plně zatížené jádro procesoru dnes většinou neučiní moderní počítač nepoužitelným. Jde spíše o spotřebu, která může výrazně zkrátit pracovní dobu notebooku napájeného bateriemi a také o celosvětové měřítko spotřeby počítačů. Však pouze Bitcoin už se na celosvětové spotřebě podílí 0,13 % a skrytá těžba v prohlížečích, pokud se opravdu rozroste, může přinést další megawatthodiny v podstatě zbytečně vynaložené energie. 
 
AdGuard ukazuje především směrem společností či služeb Openload, Rapidvideo a především pak OnlineVideoConverter.com. Provozovatelé tohoto serveru mají zatím držet rekord výdělkem 200.000 dolarů za poslední měsíc, jež získali díky 490 milionům návštěvníků. Využívány jsou k tomu především skripty od CoinHive a případně jejich klony, jako je například Crypto-Loot, jehož název hovoří za vše. Tato čísla můžeme kvůli jejich zdroji zpochybňovat, ale problém je očividný a stále větší. 
 
Firmy tvořící software pro blokování reklam, ale také antivirový software, tak už aktualizují své aplikace, jež mají skrytou těžbu odhalit a blokovat. Ta se tak stává opravdovým problémem, neboť uživatelé, kteří dosud akceptovali zobrazované reklamy, se mohou začít cítit zneužíváni a v rámci prevence si pak začnou blokovat třeba veškeré reklamy, z čehož budou tratit i slušné firmy. 
 
Zdroj: AdGuard 


reklama