reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Open Source Rover: postavte si vlastní Mars Curiosity

3.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Open Source Rover: postavte si vlastní Mars Curiosity
NASA nám dala možnost, jak si postavit vlastní zmenšenou verzi roveru připomínajícího Mars Curiosity. Sama totiž postavila menší rover známý jako ROV-E, na němž demonstrovala své technologie a nyní jej dala k dispozici jako OSR.
OSR, čili Open Source Rover, je určen všem, kteří mají zájem si postavit zmenšenou verzi roveru Curiosity, respektive šestikolového robota, který bude Curiosity připomínat. Lidi z NASA k tomu přiměli studenti a učitelé, kteří se mohli seznámit s ROV-E, na němž NASA a konkrétně JPL (Jet Propulsion Laboratory) demonstrovala svá robotická zařízení a lákala do svých řad další talenty. 
 
 
Open Source Rover (OSR) byl navržen tak, abychom nepotřebovali příliš drahé nebo nedostupné díly, i když jak se to vezme. Uvádí se totiž, že všechny díly lze sehnat na trhu a celý rover pak vyjde na cenu pod 2500 dolarů. To nevypadá zrovna na projekt pro každého kutila, který se pro OSR krátkodobě nadchne. Jako školský projekt by to už ale šlo a je třeba si uvědomit, že ROV-E byl i pro řadu univerzity až příliš drahý a komplikovaný, natož pak Curiosity samotné, které přišlo na mnohořádově víc, a sice cca 2,5 miliardy dolarů. 
 
JPL uvádí, že ten, kdo se rozhodne postavit OSR, bude potřebovat alespoň základní zkušenosti z oboru, což zahrnuje strojírenství, elektroniku a IT (Linux a programování v Pythonu). Ve svém srdci je Open Source Rover podobný jiným robotům a pracuje pod velením modulu s Raspberry Pi 3 a my jej budeme moci ovládat třeba přes telefon s Androidem přes Bluetooth nebo pomocí bezdrátového gamepadu pro Xbox 360. Součástí je také dobře viditelný displej složený z matice RGB diod, který poskytne základní informace a zpětnou vazbu. 
 
 
Výsledný rover je pochopitelně mnohem jednodušší než Curiosity a v podstatě jej pouze připomíná, ale i tak využívá některé stejné prvky, jako je zavěšení kol známé jako rocker-bogie, které umožní velice dobře překonávat překážky a také lze ovlivňovat polohu těžiště. A ač se to možná z fotografie nezdá, hotový OSR má zabrat prostor cca 36 x 61 cm.
 
Na Githubu si můžete stáhnout příslušné soubory s plány i seznamem součástek (zakoupitelné na Amazonu či Adafruit) a také se tam dozvíte o dalších specifikacích, jako že standardní baterie určená k pohonu má kapacitu 5200 mAh, což postačí na dlouhých 5 hodin jízdy rychlostí až 17 cm/s (závratná rychlost cca 0,6 hm/h), takže pro závody to zrovna nebude vhodný model. Zde si pak můžete vyzkoušet ve virtuálním světě, jak se s takovým roverem jezdí. 
 
Zdroj: NASA - JPL


reklama