reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera R3 přináší nové uživatelské rozhraní

16.2.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Opera R3 přináší nové uživatelské rozhraní
Chystaná verze internetového prohlížeče Opera R3 nabídne přepracované uživatelské rozhraní s možností přepínání mezi tmavým a světlým motivem. Integrována byla také peněženka pro kryptoměny.
Opera sice počtem uživatelů nepatří k největším prohlížečům, ale o to více se musí snažit na trhu, kterému vládne především Google Chrome. Mobilní Opera pro Android nedávno získala bezplatné VPN a desktopovou verzi prohlížeče dokonce čekají ještě větší změny. Vývojářská verze browseru Opera 59, která nese označení Opera R3 (Reborn 3), se snaží přinést něco nového mezi moderní webové prohlížeče, a to z hlediska designu i výbavy. Vývojáři tvrdí, že Opera R3 je první prohlížeč připravený na Web 3.0. Pod tímto těžko definovatelným pojmem se ukrývají změny, které přináší další stupeň vývoje webu. Kromě jiného mezi ně bývají řazeny prvky sémantického webu, sdílené aplikace, širší využití videa nebo částečné nasazení umělé inteligence.
 
 
Opera definuje webový prohlížeč jako rám, který by měl posílit zážitek uživatele z prohlíženého webu, podobně jako rám v případě uměleckého díla. To znamená, že webový obsah je v centru dění. Dokonce byly odděleny čáry mezi jednotlivými sekcemi, takže prohlížení by mělo být ještě plynulejší a s minimem rušivých elementů. Uživatelé Opery R3 si mohou vybrat mezi světlým a tmavým motivem. Podle své nálady, nastavení počítače nebo prohlíženého obsahu mohou mezi těmto motivy kdykoliv přepnout a změnit tak odstín rámu, přes který se dívají na web. Motiv ovlivňuje barvu celého rozhraní prohlížeče včetně oblasti listů a boční lišty, ale nezasahuje do samotných stránek. Zatímco světlý motiv přináší optimističtější náladu a může dokonce přispět ke zvýšení produktivity, tmavý motiv působí elegantnějším dojmem a je příjemnější pro lidské oči, především při používání v noci.
 
 
Minimalismus je patrný i v uživatelském rozhraní, ale podle tvůrců nebyl dosažen odebráním některých funkcí. Místo toho byly některé funkce upraveny a přemístěny tak, aby byly snadno přístupné, ale přitom nerušily od samotného obsahu. Změněn byl způsob otevírání nových listů a došlo k přesunutí funkce Snímek (Snapshot) z boční lišty na navigační lištu, takže jsou teď lépe přístupné vedle dalších klíčových funkcí pro interakci se stránkami jako přidání do záložek. Možnost Snadné nastavení (EasySetup) už nenajdete na úvodní stránce, ale objevila se na liště nástrojů. Základní nastavení včetně změny motivu jsou tedy uživateli vždy po ruce.
 
 
Opera R3 také integruje peněženku pro kryptoměny (Crypto Wallet), kterou lze spárovat s mobilní verzí prohlížeče pro Android a využívat k transakcím s kryptoměnami. Vývojářská verze Opery R3 je přístupná už nyní, v březnu potom vyjde pro širší skupinu uživatelů. Seznam všech změn je možné najít na oficiálních stránkách.
 


reklama