reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Operátor AT&T u soudu: prodával data o poloze zákazníků

18.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Operátor AT&T u soudu: prodával data o poloze zákazníků
Americký operátor AT&T má problém. Nadace Electronic Frontier Foundation ho zažalovala za prodej dat ohledně polohy nic netušících zákazníků dalším firmám. Ty mohly tyto údaje využívat ke své činnosti.
Nadace Electronic Frontier Foundation zažalovala amerického operátora AT&T. Ten se totiž dle žaloby měl dopustit přeprodávání polohových dat svých zákazníků společnostem LocationSmart a Zumigo, které tato data nabízela dalším společnostem a jednotlivcům. Hovoří se např. o prodávání údajů o poloze telefonů nájemným lovcům, dealerům aut a mnoha dalším, kteří potřebovali někoho vystopovat, aniž by k tomu existovala opora v zákonu a soudní příkaz.
 
AT&T logo
 
I když se žaloba týká AT&T, server Motherboard.com dokázal, že podobné praktiky lze objednat i u operátorů T-Mobile a Sprint. EFF vyžaduje, aby operátor přestal s touto nelegální službou (odporuje zákonu Federal Communications Act a obecně zákonům o ochraně soukromí) a chce také, aby byla všechna prodaná data smazána. AT&T tvrdí, že s přeprodáváním dat agregačním společnostem už skončil a hodlá se proti žalobě bránit. Zároveň však podotkl, že takové služby mohou zachraňovat životy např. při dopravních nehodách, lékařských výjezdech a paradoxně také k ochraně před zneužitím osobních dat.
 
Sama společnost LocationSmart  pak na svých stránkách prezentuje své lokalizační služby v tom duchu, že agreguje údaje z více zdrojů, např. od operátorů, využitých Wi-Fi sítí, zpracovává data poskytovaná samotnými mobilními telefony a další.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama