reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opět se objevují fámy o akvizici AMD firmou Intel

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Opět se objevují fámy o akvizici AMD firmou Intel
CES 2019 přinesl také znovuzrozené fámy o tom, že Intel by měl akvizovat společnost AMD, což se děje na pozadí toho, že Intel dosud nemá nového výkonného ředitele a letos bude asi čelit technologické výhodě svého soupeře. 
AMD bylo na CES 2019 velice silné na rozdíl od Intelu, který toho moc konkrétního neukázal, jako spíše přísliby do budoucna. Extremetech tak informuje o dalším kole fám o akvizici a server EETimes si o tom rovnou pohovořil s analytiky. 
 
 
Většina analytiků takovou možnost rovnou vylučuje a mluví o tom, že AMD Intelu letos dramatickým způsobem sebralo či teprve sebere vedoucí úlohu jako firmu s nejpokročilejší nabídkou x86 produktů, jak uvádí hlavní analytik Tirias Research, Kevin Krewell. On sám pak zařazuje možnost akvizice firmy AMD Intelem do oblasti fikce a mnozí s ním souhlasí. 
 
Jde nejen o to, zda je Intel schopen koupit společnost AMD. Z hlediska financí by s tím asi nebyl velký problém. Jde však především o to, že by vznikl zcela očividný monopol na výrobu procesorů x86 a to by snad nemělo šanci projít skrze úřady dohlížející nad trhem. 
 
Navíc ani není jasné, zda má AMD z hlediska procesorů něco, co by Intel opravdu chtěl. Obě firmy mají vyspělé procesory a pokud má Intel nějaké problémy, pak jde aktuálně především o rozjetí 10nm výroby a v tom mu AMD nepomůže. Bavíme se zde přitom čistě o x86, ne o grafické divizi, která by mohla zůstat stranou celé uvažované transakce. 
 
Vypadá to, že spouštěčem nového kola fám byl celkově slušný výkon Lisy Su na CES 2019 ve světle toho, že sám Intel svého šéfa nemá už půl roku. Nicméně pokud by měl Intel zájem o Lisu Su, rozhodně si s ní nemusí pořizovat celé AMD. Bylo by také velice pikantní, kdyby se Lisa Su opravdu stala novou CEO Intelu a pod sebou tak měla jako šéfa rostoucí grafické divize Raju Koduriho, někdejšího šéfa radeonové divize. Modrý Intel by nám tím rázem ještě více zezelenal. 
 
Intel má aktuálně za úkol především rozjet 10nm výrobu, která by vyřešila i nedostatek 14nm produktů na trhu. Uvidíme přibližně za půl roku, zda se to v předvánoční sezóně podaří a Intel dožene AMD, což by mohlo ukončit krátkou dobu, kdy to mělo navrch, nebo zda přijdou další problémy s výrobou, které samotné AMD velice dobře zná. 


reklama