reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opportunity se ještě neozval, ale stále má naději

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Opportunity se ještě neozval, ale stále má naději
NASA průběžně zkouší, zda Opportunity už nenachytalo díky svým solárním panelům dost energie na to, aby se dokázalo opět spojit se Zemí. Zatím ne, ale je tu ještě naděje, kterou přinese nadcházející období marťanského roku. 
V naší malé republice nyní zažíváme velice větrné počasí a NASA dobře ví, že to by mělo brzy nastat i na Marsu. Tato "větrná sezóna" by přitom mohla Opportunity zachránit a dalo by se říci, že pokud ne, pak s ním asi bude amen. NASA totiž nechce jeho misi dále moc prodlužovat, což řada lidí především z programu Opportunity (pochopitelně) kritizuje. 
 
 
Inženýři z NASA tak sami říkají, že nyní má Opportunity poslední možnost, jak se zachránit. K tomu musí pouze počkat na to, zda větrné počasí na Marsu nevyčistí jeho panely od nánosů prachu, jaké nachytal během poslední velké prachové bouře. Ostatně by to nebylo poprvé, co by vítr roveru takto posloužil. NASA přitom už dříve ohlásila, že mise bude ukončena v případě, že se Opportunity neozve do 45 dní po vyčištění oblohy v jeho oblasti. Tato lhůta už musí dávno běžet, a tak doufejme, že NASA dá tomuto ikonickému roveru alespoň šanci v případě, že opravdu přijde vítr a ten přinese naději. 
 
Mars Reconnaissance Orbiter si našel Opportunity z orbity, zcela zasypaný tedy určitě není
 
Nyní tak vše závisí na tom, jak moc byly solární panely roveru zasypány prachem a zda bude vítr stačit na jejich alespoň částečné očištění. Takovou prachovou bouři, jaká se na Marsu objevila letos na jaře, však zařízení NASA ještě nezažila, takže kdokoliv může pouze hádat. 
 
Co se týče větrného období, to letos na Marsu proběhne mezi listopadem a lednem. Není tak složité si představit, proč byl tým Opportunity ze stanovené 45denní lhůty tak rozladěn. Však rover má díky tomu šanci, ale potřebuje čas. Na druhou stranu, nyní už je dlouhé měsíce v pohotovostním režimu a nemá dost energie pro tělesa ohřívající baterie, a je tak možné, že ty byly poškozeny dlouhodobým chladem.  
 
Zdroj: Extremetech 


reklama