reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opportunity se stále neozval, NASA mluví o zrušení celé mise

6.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Opportunity se stále neozval, NASA mluví o zrušení celé mise
Letošní prachová bouře na Marsu se už dávno uklidnila, ale rover Opportunity se stále ještě neozval. Zato se ozvala NASA, která už stanovila termín, po jehož uplynutí bude mise zrušena, pokud rover o sobě nedá vědět. A vysloužila si kritiku. 
Letos na Marsu proběhla z našeho pohledu bezprecedentně silná bouře. To pochopitelně neříká vůbec nic o tamním podnebí, však ho máme možnost sledovat jen velice krátce, nicméně právě Opportunity musel přetrvat podmínky, jaké ještě nikdy nezažil. Na Marsu se měří optická propustnost atmosféry, která je daná hodnotami tau. Obvykle dosahují 1 až 2 a během předchozí nejsilnější bouře to bylo kolem 6. Letos však přišla celoplanetární prachová bouře v níž tau dosáhlo hodnoty 10,8. 
 
 
To jednak znamenalo, že Opportunity spoléhající se na solární články byl v podstatě zcela odříznut od svého hlavního zdroje energie, což by nebyl takový problém, protože rover je schopense prostě hibernovat a počkat na to, až mu slunce na panely zase posvítí. Jenomže je otázka, jak moc jej tato dosud nejsilnější bouře poznamenala, čili zda neskončil s panely kompletně pokrytými prachem. Víme přitom, že ostré větry na Marsu dokáží povrch roveru zase očistit, ale to vyžaduje čas a NASA dle kritiků není ochotna jej poskytnout. 
 
NASA totiž právě oznámila, že pokud se Opportunity neozve během 45 dní po poklesu tau pod hodnotu 1,5, bude jeho mise ukončena a právě rozsah tohoto termínu měl mnohé inženýry a vědce naštvat. Dobře totiž vědí, jak to na Marsu funguje. 
 
vývoj úrovně dobití baterií Opportunity dle Wikipedie
 
Zásoby energie v bateriích Opportunity se totiž mohou značně měnit, a to jak vlivem tamní roční doby a měnící se vzdálenosti od Slunce (1,38 až 1,67 AU), tak prostě tím, že někdy se panely zanesou prachem a jindy jsou zase větrem očištěny. 
 
Poukazuje se také na to, že když se sesterský Spirit v roce 2010 odmlčel, NASA se následných 10 měsíců pokoušela s ním spojit. Mnoho lidí z týmu Opportunity je tak nespokojeno se stanoveným termínem a Mike Seibert, bývalý člen tohoto týmu, mluví dokonce o tom, že se někdo z NASA snaží misi ukončit. 
 
 
Je jasné, že Opportunity má za sebou dlouhou kariéru a jeho mise už během 14 let stála velké peníze. Na druhou stranu je mnohem levnější komunikovat s existujícím roverem, než vypravovat novou misi, která navíc může selhat, a tak má smysl se pokusit rover oživit s využitím všech dostupných prostředků a pokud ty mají zahrnovat především čekání na oprášení panelů od prachu a dobití baterií za občasný pokus o navázání komunikace, nepůsobí to jako přehnaně nákladný úkol. Opportunity totiž může mít třeba jen poškozené hodiny mise, a tak neví přesně, kdy si má zavolat o instrukce, takže by v takovém případě šlo jen o to trefit se do doby, kdy bude vzbuzen. 
  


reklama