reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OS Windows Lite nenabídne živé dlaždice, bude v tom sám?

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
OS Windows Lite nenabídne živé dlaždice, bude v tom sám?
Netbooky, cloudbooky a případně jiné slabé a levné počítače začaly být v posledních letech vybavovány osekaným systémem Windows, který byl vytvořen jako méně náročná i vybavená verze. Nyní mají přijít Windows Lite se značně pozměněným Start menu.
Nyní to vypadá, že si Microsoft chystá novou verzi Windows, a sice Windows Lite, která bude mít značně odlišné Start menu oproti klasickým Windows 10. Už od pohledu je jednodušší, táhne se přes celou šířku obrazovky a vypadá jako uzpůsobené pro dotykové ovládání. Ale je třeba upozornit, že nejde o opravdový screenshot, ale o obrázek vytvořený nejspíše na základě popisu toho, jak má nové rozhraní vypadat. 
 
 
Windows Lite by měly být přímý soupeř pro systém Chrome OS a vypadá to, že Microsoft v nich osekal nejen Start menu. Pokud jde ale o to, pak to dle výše uvedeného obrázku nabízí pouze zástupce s jednoduchými ikonami a žádné dlaždice, a to tedy ani živé. Nyní se tak probírá i to, zda náhodou nejde o předzvěst jejich zmizení ze všech verzí Windows, které dosud vypadají takto, pokud se tedy uživatel sám těchto dlaždic nezbaví. 
 
 
Nové uživatelské rozhraní Windows Lite dostalo označení Webshell a dle MSPowerUser nebude tedy vůbec odpovídat rozhraní Windows 10 a také nebudeme moci Windows Lite na desítky upgradovat, z čehož vyplývá, že může jít o velice odlišné systémy. Bude možné provozovat aplikace určené pro Windows, ovšem pouze ty, které si stáhneme z Windows Store. 
 
Živé dlaždice jsou často označovány za velice málo oblíbené, a to jak uživateli, tak vývojáři, takže dává smysl, aby o jejich podporu systém Windows Lite přišel. Samotný Microsoft si prý uvědomuje, že lidé neotevírají Start menu kvůli tomu, aby se podívali na informace zobrazované na dlaždicích a už vůbec ne kvůli pravidelnému spouštění aplikací. Preferují mít ty oblíbené připnuté na hlavním panelu, ostatně na něj se vejde na monitoru s rozlišením Full HD klidně 40 zástupců a více bude těžko potřeba. 
 
Právě proto se uvažuje o tom, že pokud živé dlaždice nenabídne systém Windows Lite, pak může Windows 10 následovat. 
 
Zdroj: MSPowerUser 


Používáte živé dlaždice ve Windows 10?
V anketě šlo hlasovat od 29.1.2019 do 31.3.2019. Počet hlasujících: 26
Ano, běžně23 %
Občas4 %
Ne, ale mám je ve Start menu23 %
Ne, Start menu mám bez dlaždic31 %
Nepoužívám Windows 1019 %
reklama