reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OS Windows už není pro Microsoft ten nejdůležitější produkt

7.10.2019, Jan Vítek, aktualita
OS Windows už není pro Microsoft ten nejdůležitější produkt
Satya Nadella, aktuální výkonný ředitel společnosti Microsoft, v rozhovoru pro Wired přiznal, že samotný operační systém Windows už není tou nejdůležitější vrstvou a potažmo i produktem. Překvapivé potvrzení to ale zrovna není. 
Od odchodu Steva Ballmera z čela Microsoftu se toho hodně změnilo. Nové vedení už není tak nepřátelské vůči Linuxu a open-source, jak dokazuje i integrace linuxového kernelu ve Windows a také zveřejnění specifikací souborového systému exFAT. Máme tu dokonce i nový dvoudisplejový Surface Duo, který neběží na Windows, ale na Androidu. Dle rozhovoru Wired s výkonným ředitelem Microsoftu jde ale o projevy podstatně hlubších změn, které proběhly společně s reorganizací vývoje systémů Windows. My jsme přitom z našeho pohledu řešili především jejich aktualizování, chyby a obecně potíže, které přinesl nový způsob testování nových verzí, v němž se Microsoft spoléhá i na práci dobrovolných Insiderů. 
 
 
Satya Nadella dostal otázku, zda by se s Microsoftem snad někdy chtěl vrátit na trh s mobilními operačními systémy a zda je pro jeho firmu problém, že na něm aktuálně nefiguruje. Právě na tuto otázku odpověděl, že operační systém už není pro Microsoft tou nejdůležitější vrstvou mezi produkty, jimiž se zabývá. Firmě jde nyní především o aplikační vrstvu a už jí nezáleží moc na tom, zda budou programátoři psát pro Windows nebo Android. 
 
Stejně tak Nadella nevidí samotná zařízení, čili hardware jako středobod budoucích technologií, které dle jeho názoru budou záviset především na cloudu. Čili aplikace, jejich prostředí a cloud má zelenou a úloha hardwaru společně s operačními systémy se bude zmenšovat, jak to vidí šéf Microsoftu.
 
Něco na tom jistě bude, ostatně pokud jde o cloud a jeho potenciál, v jeho moci je i v podstatě eliminovat potřebu výkonného hardwaru. Ne pro všechny a ne vždy, ale my už to můžeme v přímém přenosu vidět i díky nástupu cloudových herních služeb, jako je Google Stadia. 
 
Mnozí si spočítají, že pro těch pár hodin, které týdně vydolují pro svou herní zálibu, se jim nevyplatí si pořizovat výkonné PC a možná ani konzoli. Stačit jim bude třeba jen chytrý televizor, který se zvládne připojit k hernímu cloudu a je hotovo. Je zde i analogie ke snižujícímu se významu OS, neboť díky službě Stadia a podobným nebudeme muset řešit ovladače a ladit hru s ohledem na výkon PC. Nebudeme ji muset (nebo spíše moci) ani stahovat, a tedy ani vlastnit kopii či mít právo tuto kopii využívat. Svůj význam pak ztratí hardware i software na straně uživatele, zatímco na důležitosti zase získá kvalita internetového připojení a snad koncových periferií. Nicméně to nepřijde hned, nebude to vhodné pro každého a nelze automaticky tvrdit, že přichází konec PC éry. 
 
Je třeba také říci, že Microsoft se opravdu snažil prosadit Windows v mobilním sektoru a to prostě nevyšlo, takže nyní mu se stále rostoucí úlohou mobilních zařízení ani nezbývá, než se otevřít, čímž se význam OS Windows automaticky snižuje a roste význam nabízených aplikací a služeb. To je rovněž patrné i z nového způsobu vývoje Windows. Dříve bylo představení každé nové verze velkou událostí, která vždy potěšila i výrobce PC, neboť nové Windows byly i důvod k upgradu či výměně počítače. Nyní přichází jen postupné aktualizace stále stejného OS, které probíhají postupně a asi jen málokdo se na ně těší. Čili i bez potvrzení šéfa Microsoftu je očividné, že operační systém ztrácí na významu a jde spíše o služby s ním spojené a nezáleží tolik na tom, zda je lidé budou provozovat na Windows 10, Androidu, či jiném OS.  
 
Zdroj: Wired


reklama