reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otázka pokuty 1,06 mld. eur pro Intel opět míří k soudu

6.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Otázka pokuty 1,06 mld. eur pro Intel opět míří k soudu
Společnosti Intel stále ještě hrozí zaplacení obrovské pokuty, která v přepočtu činí 27,7 miliard korun. Tu měla zaplatit právě kvůli údajným porušením antimonopolních zákonů, a to ještě v době před úpadkem firmy AMD.
Společnost AMD je na tom postupně stále lépe z hlediska produktové nabídky i financí, ale v posledních letech na tom byla velice špatně a vyráběla procesory, které pro Intel představovaly jen slabou konkurenci. Ještě v době Phenomů a Pentií 4 to ale byla zcela jiná písnička a my dnes víme, že Intel používal neférové praktiky, jimiž se snažil z pozice silnější firmy zabránit společnosti AMD v úspěchu. Na to jsme se ostatně také podívali v nedávném článku: 
 
Mezi praktiky Intelu mělo patřit i to, že poskytoval výrazné slevy na svůj hardware, a to výměnou za vypuštění procesorů AMD z nabídek oslovených firem. Intel za tyto praktiky už měl dostat od Evropské komise pokutu, a to nijak zanedbatelných 1,06 miliardy eur. Ta dlouho visela nad jeho hlavou a vypadalo to, že se jí Intel nakonec díky svému neustálému odvolávání vyhne, ale nyní se toto téma opět dostává do popředí. 
 
 
Evropský soudní dvůr tento případ předal zpět nižší instanci, a to Tribunálu pro opětovné přezkoumání. Zdůvodnění tohoto nařízení přitom vypovídá ve prospěch Intelu, neboť se v něm píše, že ne všechny argumenty této firmy byly vzaty v potaz před vydáním rozhodnutí o zaplacení pokuty. Konkrétně se ve zprávě píše, že je třeba přezkoumat, zda výše zmíněné slevy vůbec mohly konkurenci Intelu nějak výrazně omezovat, respektive zda k tomuto tvrzení existují pádné důkazy. 
 
Intel tak dostane šanci už vyměřenou pokutu snížit, nebo se z ní možná vykroutit úplně. 
 
Zdroj: KitGuru
reklama