reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palmer Luckey ukázal stíhacího drona pro taranování nevítaných návštěvníků

4.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Palmer Luckey ukázal stíhacího drona pro taranování nevítaných návštěvníků
Jméno Palmer Luckey máme spojeno především se světem VR headsetů, ostatně jde o zakladatele společnosti Oculus VR, která však už dávno působí pod Facebookem. Samotný Luckey se nyní věnuje i dronům. 
Útok dronů na těžební zařízení společnosti Saudi Aramco a paralyzování letiště Gatwick v minulém roce, to jsou incidenty, které mají společnou jednu věc, a sice naprostou bezradnost v případě obrany. Britská policie se snažila sama nahánět nevítané drony a sestřelovat je z oblohy pomocí ručních zbraní, zatímco Palmer Luckey a jeho firma Anduril Industries na to chce jít jinak. 
 
 
Anduril Counter Drone je prostě stíhačka dronů a jde o součást řešení Lattice AI cUAS (counter Unmanned Aerial System). Nicméně tento dron není vybaven žádnou zbraní, neboť on sám o sobě slouží jako zbraň, která má za úkol taranovat, čili prostě a jednoduše vrazit do cizího dronu a tuto srážku pokud možno přežít. 
 
prototyp 
 
Je tak zřejmé, že takový dron musí splňovat základní předpoklady v podobě rychlosti a odolnosti. K tomu byl uzpůsoben tvar těla dronu a také umístění jeho rotorů. 
 
 
Systému pak stačí, aby operátor vydal povolení k útoku na cíl a samotný dron velice rychle vystartuje a vydá se přímo v ústrety nevítanému návštěvníku. Využívá k tomu počítačové rozpoznávání obrazu s využitím umělé inteligence a výrobce tvrdí, že jeho dron může z oblohy sundat i okřídlený stroj, a to ve dne či v noci. Firma přitom upozorňuje, že počet incidentů, v nichž by Anduril Counter Drone mohl být nápomocný, vytrvale roste, což ostatně dokazuje i zájem zákazníků. Firma už dodala první desítky těchto dronů zákazníkům v USA i Spojeném království a také rozšiřuje své působení na konfliktní oblasti světa. Nedozvíme se ale už jaké a pak ani specifikace samotného dronu, což je celkem pochopitelné. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama