reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic ukázal první VR brýle s Ultra HD a HDR

10.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Panasonic ukázal první VR brýle s Ultra HD a HDR
Spíše než jako vysoce technologicky vyspělý produkt spojený s virtuální realitou vypadají brýle firmy Panasonic jako ochranná pomůcka pro svářeče. Jde o všem o VR brýle, které nabídnou rozlišení Ultra HD i podporu HDR.
Panasonic se tak pochlubil světově prvními VR brýlemi, které nabízí HDR a rozlišení Ultra HD, a to pochopitelně na CES 2020. Firma uvádí, že jejím cílem bylo nabídnout uživateli pohodlí, jako při nošení normálních brýlí. A skutečně, i když se s normálními brýlemi toto zařízení nedá srovnávat, na druhou stranu bychom očekávali, že půjde spíše o něco jako Oculus Rift či HTC Vive a namísto toho tu máme headset, který by se dal jen těžko zmenšit. 
 
 
Podobnost se svářečskými brýlemi není vůbec náhodná, ostatně v obou případech je důležité, aby stínily ze všech stran a těsně přiléhaly k hlavě tak, že světlo z okolí nebude vnikat dovnitř. Vedle toho tu máme jen tlustší obroučky a na nich pak přimontovaná sluchátka do uší.  
 
Panasonic pro tento účel vytvořil ve spolupráci s Kopin Corporation nové displeje a dále použil optiku, s níž má sám zkušenosti díky svým fotoaparátům LUMIX. Zpracování obrazu zase firma zvládá díky zkušenostem z vývoje televizorů či multimediálních přehrávačů, takže zkrátka a dobře mohla použít v ostatních ohledech vlastní technologie. 
 
Konkrétně zde jsou použity panely micro OLED slibující kvalitní obraz bez nevítaného mřížkového efektu, který způsobují hluchá (či snad lépe řečeno slepá) místa mezi jednotlivými pixely. To je bezesporu výsledek především vysokého rozlišení.
 
 
Díky lehkému tělu tak nebude při nošení těchto brýlí zapotřebí popruh, nicméně že bychom si něco takového mohli brzy sami vyzkoušet, na to můžeme spíše zapomenout. Panasonic tyto brýle zatím nevyvinul jako produkt pro běžný trh. Zatím je představuje jen jako koncept určený pro další vývoj. Bližší pohled na ně přináší video japonského novináře Masakazu Hondy. 
 
Zdroj: wccftech


reklama