reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Na crowdfundingových stránkách se často objeví velmi zajímavý projekt, jedním z takových je první E-Ink monitor pro počítače. Využívá technologii jako v elektronických čtečkách, takže displej neprodukuje žádné světlo.
katzz (3) | 21.6.20168:27
LCD monitory nekazí oči, zhoršené vidění je způsobeno tím, že člověk velmi málo mrká při koukání do monitoru ­(v průměru 2­-3 za minutu, pokud nekoukáte do monitoru je to tak 20x za minutu­) a také tím, že oči jsou zaměřeny neustále na jednu vzdálenost a tak se vůbec nepohybují a díky tomu se zhoršuje zrak ­(je to samé, jako když budete sedět na gauči, také budete mít čím dál tím méně svalů­). Takže eInk displej nepomůže proti zhoršování zraku.

Takže jako jediná výhoda bych viděl malou spotřeba při použití jako obrazovka k NB, jenže ta odezva bude šílená a pro práci celkem nepoužitelná.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 21.6.201618:51
Pokud někdo mrká 2­-3 krát za minutu, tak by si měl lejt do očí kapky a pravidelně chodit k očnímu a ne koukat do monitoru. :­-D
Samozřejmě že to podsvícení je to co nejvíc znepříjemňuje dlouhodobou práci na LCDčku. Ale e­-ink taky neni všeho spása, protože večer by zas člověk musel řešit jak to pořádně nasvítit aby tam bylo něco vidět.

PS: Teď jsem to schválně zkusil mrkat 2­-3x za minutu a opravdu to neni jednoduchý to vydržet takhle málo mrkat, rozhodně je absolutní hovadina aby někdo takhle málo mrkal když kouká na monitor.
3x za minutu, to je jedno mrknutí za 20 vteřin!! To prostě nevydržíš aniž by ses o to vyloženě snažil. :­-­) Po 10 vteřinách už to skoro nejde vydržet.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 23.6.20167:40
Asi nemáš brýle. Lidé s brýlemi mrkají méně často, asi se jim kvůli brýlím oči tolik nevysušují okolním vzduchem.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.6.201614:29
Brejle mam, k tomu ještě různý oční vady a mrkat 3x za minutu je prostě nemožný, to nikdo nevydrží pokud se o to vyloženě nesnaží. Nesmíš věřit každý pošahaný studii kterou si někdo vycucal z prstu.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 23.6.201619:54
To není ze studie, to jsem někde četl v souvislosti s popisem očních vad. Tam psali, že lidi s očními vadami mají právě strnulejší oči a méně mrkají, doporučovalo se tam mrkat častěji.

A i podle sebe, mám brýle a pokud se dívám na monitor, tak taky nemrkám každých pár sec. Těch 10­-20 sec mi nepřijde nijak přehnané.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.6.201622:35
To musí bejt ňáká konkrétné oční vada, většina lidí má problém naopak se suchym okem, že musej mrkat častějc a ne naopak. A krátkozrakost a dalekozrakost určitě nemá na mrkání žádnej vliv. Koukání do svítícího monitoru možná vliv má, ale 20 vteřin bez mrknutí nevydržim ani náhodou, to mě už pálej oči že se to nedá vydržet když to zkoušim. I 10 vteřin je hodně, vydržim tak 5 vteřin a pak už je to skoro nesnesitelný a vydržet dýl už chce fakt hodně velkou snahu. Co jsem googlil, tak průměrnej člověk prej mrkne 20x až 25x za minutu, takže jednou za 2 ­- 3 vteřiny a to přesně i odpovídá tomu jak jsem to testoval na sobě.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.6.201622:43
Víc než asi 6, 7 vteřin bez mrknutí nevydržim a je uplně jedno jestli koukam do monitoru, nebo čtu, nebo dělam cokoliv jinýho, prostě se to nedá vydržet. Pokud někdo mrká míň tak je to fakt divný.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 23.6.201622:58
Aha, všichni, co se nechovají stejně jako ty, jsou divní? :­-­). Mě teda 10 sec nijak přehnaně moc nepřijde.
Odpovědět0  0
exi (1) | 21.6.201621:38
Práve píšem z toho monitoru.
Solídna odozva je len v 2­-farebnom režime. 2­-farebné režimy sú dva: ­(1­) rozdelenie pixelov na čierne a biele podľa nastaviteľného prahu jasu ­(napr. 180 z 255­) a ­(2­) tieňovanie vytvorením čierno­-bielych textúr na mieste sivých plôch. Odtiene sivej sa zobrazia po prepnutí do 16­-odtieňového režimu, ale tam je odozva cca 1 sekunda. Ten režim je použiteľný napríklad na prehliadanie webstránok alebo e­-kníh, ak sa posúvate naraz o jednu celú stránku ­(napr. vo väčšine prehliadačov medzerníkom­).

Načo to teda je?
Podsvietenie likviduje zrak. Je tam viac problémov:
1. jasné svetlo zaťažuje sietnice, prichádza šeroslepota
2. blikanie podsvietenia je očiam neviditeľné, ale poškodzuje očný nerv
3. kontrast spôsobuje pálenie a únavu očí
4. ďalšie problémy, napr. modré svetlo, ktoré spôsobuje nespavosť a poškodzuje sietnicu deťom, ktoré proti nemu majú nižšiu odolnosť

Bežní ľudia si všimnú naprv príznak č.3. Dá sa s tým niečo robiť znížením kontrastu LCD displeja. Ak ale čierna farba displeja zostáva čiernou, problém sa zakrátko objaví zase. Ak si pamätáte, staré CRT displeje sa dali nastaviť na nízky kontrast a vysoký jas až tak, že čierna sa stala sivou a očiam sa uľavilo. Na LCD sa to takmer nedá, iba ak si stiahnete NegativeScreen a vytvoríte si do neho vlastné transformačné matice farieb, kde čiernu urobíte sivou.

Príznak č. 4 ­(modré svetlo­) rozpisovať nejdem, pre protiopatrenia pozrite sem: http:­/­/superuser.com­/a­/1087436­/287473

Príznak č. 1 nastupuje neskôr, ale kto nevie, ako ho podchytiť, môže prísť o zrak aj o prácu. Keďže napr. na Windows sa všadeprítomnej bielej farby zbaviť nedá, môžete invertovať všetky farby programom NegativeScreen. A biela je preč. Ak sa na sietnici už začali tvoriť mžitky, treba piť mrkvovú šťavu lisovanú za studena s trochou olivového oleja a o pár dní telo opraví sietnice. Ale žiadna šťava kúpená v obchode nepmôže, lebo kvôli trvanlivosti sú všetky _pasterizované_, teda krátkodobo zahriate nad 70°C. Aby v šťave zostali enzýmy, nesmie sa zahriať nad 42°C, preto najlepšie je odšťavovať pomalobežne. Napr. odšťavovač Omega 8004. Ak sa šeroslepota zavčasu nepodchytí, zostane trvalou. ­(Sumár pre sietnice: viatmíny A,C,E, luteín, zeaxantín, mezozeaxantín.­)

Najhorší je príznak č. 2. Už sa nedá zbaviť zvláštneho blikania v očiach. Zrakový nerv sa obnoviť nedá. Zisťujete zvláštne pocity aj po 5­-minútovom pohľade do displeja PC alebo mobilu. Tomuto sa dá predísť kúpou displeja, kde podsvietenie nebliká. Tu je zoznam neblikajúcich displejov, ktoré testovali na osciloskope: http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/articles­/flicker_free_database.htm. No a komu nepomáha ani toto, lebo zašiel priďaleko, e­-ink displej je záchrana. Pre programovanie, maily, čítanie atď. je papier záchrana pre oči. Znovu môžete robiť 8h denne a neprísť o prácu.

Teraz sa to zdá blbosť. Ale generácia, ktorá rastie s tabletom v kolíske bude mať zrak poškodený v oveľa väčšom rozsahu. Čítanie z displeja, kde nie je žiadne svetlo, ale iba usporiadaná hmota bude pre mnohých budúcnosť. LCD obrazovku si nechajú na pozeranie filmov. :­)

Veľa je písané z vlastnej skúsenosti. Stačí 10 rokov pred LCD 10 hodín denne a človek sa na e­-ink začne pozerať inak... Asi je zrejmé, že to nie je len o programátoroch, lebo do displeja denne čumí stále viac profesií.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 23.6.20167:42
Je ale fakt rozdíl, jestli se člověk dívá do něčeho jako papír nebo do zářící placky. Určitě se čte lépe třeba z čtečky než mobilu či tabletu.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 23.6.201614:31
To rozhodně, teď jsem třeba kupoval ségře uplně nejlevnější pocket book a je z toho nadšená, většina tý povinný četby a tak, co potřebuje do školy, je volně ke stažení, takže je to paráda. Ale to je trochu OT, hlavní je, že sama poznala že u LCD je problém to že to svítí a to o technologiích nic neví.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1574) | 21.6.20167:58
OLED displeje opravdu nepracují na principu podsvícení. V nich svítí přímo barevné subpixely. I když, pravda, firma LG si původní princip chytře upravila a dosáhla tak vysoké životnosti ­- u jejích OLED svítí bílé body přes barevné filtry.
Odpovědět0  0
Jan Pánek (23) | 21.6.20169:51
Ano, opravdu nepracují, ale v té větě je slovíčko ­"zjednodušeně­". Pochopte, že v aktualitě nemůžu dopodrobna rozebírat jiné technologie, než o které mluvím, to by se taková aktualita opravdu protáhla. Proto jsem to ­"zjednodušil­", aby byl patrný rozdíl, že u ostatních displejů ­"něco svítí­", zatímco u E­-Ink ne. Každopádně když už slovíčkaříme, tak to upravím na ­"vyzařují světlo­", aby to bylo 100% jasné.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 20.6.201620:42
Trochu drahý ne? Pokud by někdy v budoucnu vyřešili problém s šílenou odezvou, tak bych o něčem takovym uvažoval na tu běžnou práci a internet.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 20.6.201623:14
Třeba jo. Pomalé odezvy měly v začátcích i LCD, na těch prvních by se asi taky nedaly ani hrát hry a pouštět videa, dneska se používají skoro všude.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1574) | 21.6.201610:57
Problém je v tom, že e­-ink zobrazuje na mechanickém principu ­- tam se zrychlení dociluje velmi nesnadno.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.