reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pašerák ukrýval 256 procesorů Intel připevněných na svém těle

12.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Pašerák ukrýval 256 procesorů Intel připevněných na svém těle
Ne každého by napadlo, že se někomu může vyplatit pašovat procesory, a to navíc způsobem, kterým se pašují spíše drogy nebo jiná komodita s vysokou cenou za relativně malý objem. Nyní jde ale o procesory Intel Rocket Lake-S.
Jde tu konkrétně o dva případy z Číny, kdy se lidé snažili převézt přes hranice celkem 308 procesorů, a to konkrétně mezi Hong-kongem a blízkým Macaem, čili bývalou portugalskou kolonií, která už nyní také jako zvláštní správní oblast patří Čínské lidové republice a s Hong-kongem je spojena mostem. 
 
 
V prvním případě šlo o pěkně kulatý počet 256 procesorů Intel Core i7-10700/i9-10900K a přibližně o 14 dní později to bylo 52 procesorů. Tento hardware se našel u řidičů, z nichž první, který měl 256 pašovaných procesorů připevněných přímo na svém těle, na sebe dle policie upozornil nápadně podezřelým chováním a očividnou nervozitou. Druhý zase svých 52 procesorů převážel prostě mezi sedačkami. 
 
 
Dva případy ukazují na to, že pašování procesorů v Číně může být běžná praxe a nikdo neví a nemůže vědět, kolik jich už takto bylo vyvezeno ven a kde končí. Vypadá to však, že jde o skutečné procesory Intel generace Rocket Lake-S, čili ne o falešný hardware či rovnou atrapy. 
 
 
Hong-kongské úřady ale jistý přehled mít budou, ostatně jen během 5. července odhalily u pašeráků kolem 2200 procesorů, přes 1000 modulů RAM, kolem 630 chytrých telefonů a dokonce i 70 kosmetických přípravků. Dle Tom's Hardware tu jde spíše o dovoz hardwaru do Hong-kongu, což může být spojeno se stále trvajícím nedostatkem hardwaru, který vytváří podmínky pro vznik černého trhu, stejně jako to, že vedle obvyklé daně z přidané hodnoty se v Číně na dovážené procesory platí ještě 24% clo. 
 
Nejde navíc jen o pašování, ale také o závažnější případy. Například 16. června byl dle South China Morning Post v Hong-kongu přepaden a oloupen muž, kterému tři útočníci vzali počítačové čipy v hodnotě téměř 650.000 dolarů, což je velice vzácný případ hi-tech loupeže.  


reklama