reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentium G4560 je až příliš dobré, Intel prý redukuje jejich nabídku

11.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Pentium G4560 je až příliš dobré, Intel prý redukuje jejich nabídku
Když se objevila nová generace procesorů Pentium, ihned se stala velice zajímavou volbou pro levnější sestavy. Intelu se nyní prý nelíbí, že Pentia generace Kaby Lake dělají z řady Core i3 nesmyslnou volbu a chce to řešit. 
Jde zvláště o model Intel Pentium G4560, který jsme již označili za zajímavou volbu. Intel totiž nová Pentia vybavil větší kapacitou L3 cache, která narostla ze 2 MB na 3 MB a především pak tyto procesory dostaly Hyper-threading, takže jde o konfiguraci 2C/4T. Díky tomu se Pentia velice přiblížila podstatně dražším Core i3, přičemž zmíněný model má oficiální cenu 64 dolarů a Core i3 začínají až na 117 dolarech, ale také na druhou stranu nabídnou vyšší takt, a to o 400 MHz. 
 
 
V každém případě je Pentium G4560 velice zajímavá volba a cena tohoto modelu se v našich obchodech pohybuje i pod 1500 Kč s daní a nejblíže jemu je Intel Core i3-7100 s dvojnásobnou cenou, kterou bude při koupi nového počítače lepší investovat třeba do grafické karty, než abychom za ni dostali jen několik set megahertz navíc a o trošku rychlejší grafické jádro. 
 
Nyní však přichází zpráva serveru DigiWorthy, která uvádí, že Intel je rozhodnutý zaříznout své Pentiovské dítko, kvůli němuž se Core i3 mají špatně prodávat. Chce to provést jednoduše, a sice snížením objemu jeho výroby, takže lze očekávat, že těchto procesorů bude nedostatek, jejich cena se bude šroubovat nahoru a Core i3 už nebudou vypadat tak nevýhodně. 
 
DigiWorthy už uvádí, že průměrná cena modelu G4560 už narostla na 78 dolarů a s odkazem na server Hardware.fr říká, že brzy půjde ještě více nahoru. Zprávy o omezení výroby ale pochopitelně nejsou ověřeny, neboť Intel o ničem takovém dobrovolně mluvit nebude, a tak je nelze zaručit. Pokud si ale plánujete sestavit nový počítač a chtěli jste využít některé z nových Pentií, bylo by vhodné jejich ceny a dostupnost na trhu alespoň sledovat. Aktuálně se v tomto ohledu v našich obchodech neděje nic zajímavého, ale to se může rychle změnit. 

Vypadá to tak, že pro stavbu nového počítače je dnes mimořádně špatná doba vzhledem k nedostupnosti grafických karet kvůli nové těžební mánii, vysokým cenám pamětí a SSD a nyní se k tomu přidávají ještě procesory. 
 
Zdroj: Digiworthy
reklama