reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips připravuje 49" ultraširoký a prohnutý VA monitor

12.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Philips připravuje 49" ultraširoký a prohnutý VA monitor
Společnost Philips si připravila velice velký a také široký LCD monitor, který by měla vypustit na trh v příštím roce. Jde o model s označením 492P8, které nám moc neřekne. Má jít ale o prohnutý 49" panel VA. 
Dle písmena P v názvu bude Philips 492P8 monitor, který bude určen pro vážnou práci a ne hraní, ale to uvidíme sami, až jej výrobce někdy v příštím roce uvede na trh. Využívat má zcela stejný panel, jaký má i Samsung ve svém herním monitoru CH90 s podsvícením QLED, který se ale prodává za cca 1500 USD. Model firmy Philips však má přijít na 899 eur, čili v přepočtu cca 1075 USD. 
 
 
Philips 492P8 tak využije výrazně prohnutý panel typu VA o úhlopříčce 49 palců (124,5 cm) s poměrem stran 32:9 při rozlišení 3840 x 1080, což je polovina pixelů rozlišení Ultra HD. Pozorovací úhly jsou dle očekávání 178 ° v obou směrech, maximální jas činí slušných 600 cd/ma statický kontrast je také vysoký, a to 5000:1. Podsvícení je realizováno pomocí LED, zakřivení má poloměr 1800R a pak výrobce mluví o pokrytí barevného prostoru sRGB. 
 
 
Daty budeme tento monitor krmit pomocí rozhraní D-Sub, HDMI a DisplayPort, pak se nezapomnělo ani na 3,5mm audio a také vstup rozhraní USB typu C, které poslouží integrovanému hubu se dvěma porty USB 3.0 typu A a dokonce je tu i vestavěný 1 Gb/s ethernet. Tento monitor tak do jisté míry může posloužit i jako dokovací stanice pro notebook. 
 
Oproti zmíněnému Samsungu tak tento Philips bude mít slabší podsvícení bez QLED, čili i nižší barevný gamut a maximální jas, postrádat bude tak i podporu HDR a že nepůjde o herní monitor, očekávat nelze ani podporu FreeSync, natož pak G-Sync. Díky tomu ale bude mít i nižší cenu, ale ta bude potvrzena asi až v době jeho vypuštění na trh, což je plánováno až na druhé čtvrtletí příštího roku. 
 
Zdroj: Anandtech
reklama