reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Photon: robot, který naučí děti programovat

29.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Photon: robot, který naučí děti programovat
Které dítě by nechtělo programovatelného robota jako hračku? Na to sází skupina polských výzkumníků, kteří vytvořili vzdělávacího robota, jenž má za úkol učit děti zábavným způsobem. Dostal pojmenování Photon.  
Roboti jsou skvělým prostředkem, jak něco naučit malé děti. Mohou totiž být zajímaví, aktivní a děti je budou brát jako hračku, takže učení bude zábava. Na tomto principu funguje malý vzdělávací robot, který dostal pojmenování Photon. Vyvíjí se a učí společně s dítětem, které ho používá.

Robot pro děti vznikl díky týmu polských výzkumníků a k výrobě byla použita technologie 3D tisku. Jeho prototyp vyrobili výzkumníci díky spolupráci se společností Zortrax, který proskytla 3D tiskárny pro výrobu. Drobný robot je vybaven několika senzory, které mu umožňují detekovat překážky, rozpoznat dotek či komunikovat s dalšími podobnými roboty. Hlavní myšlenka projektu je taková, že když děti robota dostanou, tyto dovednosti se musí stroj teprve naučit. Děti ho to mohou naučit pomocí speciální aplikace pro programování. 
 

Tvůrci si pro svého robota vymysleli i příběh. Robot Photon má pocházet z jiné planety a být na cestě k Zemi. Jeho kosmická loď se ale střetne s asteroidem a robot spadne na naši planetu. Kvůli pádu ale malý cestovatel ztratí všechny své schopnosti. Nyní je na dětech, aby robotovi pomohly. Děti se tedy díky svému malému společníkovi učí základy programování, logického myšlení a také rychlé rozhodování.

Aby se vybraly potřebné finanční prostředky, tvůrci rozjeli robotovi Photon i kampaň na Kickstarteru. Existuje několik verzí robota, je možné mít i celou armádu pro školní třídu. Kromě programování může robot pomáhat s výukou matematiky, jazyka či biologie.

Podle tvůrců jsou v dnešní době dovednosti v programování podobně důležité jako čtení a psaní. Právě proto se na Technické univerzitě v Bělostoku pustili do vytváření Photona, který bude děti učit zábavným způsobem. S pomocí raných verzí robota bylo provedeno testování a výrobci získali zpětnou vazbu přímo od dětí. Robot Photon by měl být brzy dostupný pro spotřebitele a i vzdělávací instituce.

Zdroj: 3ders.org
reklama