reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pilotování dronů pod vlivem alkoholu se v Japonsku stává trestným

16.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Pilotování dronů pod vlivem alkoholu se v Japonsku stává trestným
Japonsko má novou legislativu, která se týká provozu dronů. Zatímco jiné země řeší především licence pro piloty, Japonsko řeší nezodpovědné létání pod vlivem alkoholu, které se nově bude trestat.
Nezodpovědní piloti dronů a nebezpečné manévry jsou trnem v oku japonským regulátorům a parlamentu. Jedná se zejména létání pod vlivem alkoholu, které může nebezpečné situace udělat ještě nebezpečnějšími a častějšími kvůli omezenému úsudku pilotů. Pokud tak policie někoho přistihne létat s dronem a alkoholem v krvi, hrozí mu pokuta až 300 tisíc japonských jenů (cca 63 tisíc Kč). Tlak na vznik nového zákona zesílil zejména poté, co se začaly častěji objevovat riskantní manévry s drony i v oblastech, kde ohrožovaly větší množství lidí, což se týkalo např. turistických oblastí. Pokud jde o agresivní let, ten může být pokutován dokonce částkou 500 tisíc jenů (105 tisíc Kč).
 
Dron DJI
 
dron DJI Spreading Wings (pořízeno ultrazoomem Canon PowerShot SX430 IS)
 
I když v Japonsku není potřeba licence na létání s drony, jsou zde jisté restrikce. Nově je omezen pohyb dronů k vojenským budovám i personálu, a to na vzdálenost minimálně 300 metrů. Doplňuje tak podobné omezení, které se týkalo jaderných elektráren, vládních budov i areálů, které se budou v příštím roce podílet na Olympijských hrách v Tokiu. S drony, které váží více než 200 gramů, je také zakázáno létat výše než 150 metrů nad zem, nesmí se létat v blízkosti letišť i nad davy lidí, může se létat jen přes den a na dron je nutné pořád vidět.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama