reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PiS2: PlayStation 2 v ruce se serverem Raspberry Pi 2

11.9.2019, Jan Vítek, aktualita
PiS2: PlayStation 2 v ruce se serverem Raspberry Pi 2
Hardwarový nadšenec si pro sebe stvořil velice zajímavé zařízení, které do malé podoby pro držení v rukou kombinuje konzoli Sony PlayStation 2, na niž je napojen počítač Raspberry Pi 2. Výsledkem je tak logicky PiS2. 
Autorem je modder známý pod přezdívkou Darkwingmod, který vytvořil něco, co Sony nikdy na trh nevypustilo. Jde totiž o malou podobu konzole PS2, kterou lze držet v ruce a která je vybavena vlastním LCD displejem. Ovšem navíc má v sobě i desku Raspberry Pi 2, která svým PS2-to-HDMI slouží pro napojení na 5,6" displej, který právě využívá HDMI. Ale ne pouze pro to.
 
 
Autor tak musel vyřešit především vizuální stránku kvůli tomu, že PlayStation 2 jako taková pochopitelně rozhraní HDMI nepodporuje, neboť je sama starší. My se můžeme podívat především na to, co bylo využito k sestavení výsledného zařízení a co musel autor do malého těla konzole vůbec nacpat. Nebylo toho málo a pokud vás zajímají detaily, můžete pokračovat na server BitBuild.net, kde je vše v dlouhém vláknu detailně popsáno a nafoceno, přičemž není ani divu, že projekt samotný začal v roce 2017. My máme ale připraveno ještě video. 
 
 
Raspberry Pi zde pomocí svého SMB serveru slouží také jako náhrada DVD mechaniky, takže do konzole láduje herní data přes Ethernet a funguje jako datový server. Samotné Pi se přitom do těla konzole téměř nevešlo, a tak ho autor musel oholit o vše, co nebylo bezpodmínečně nutné.  
 
 
 
Jedna z dostupných fotografií ukazuje, jak je vše propojeno pomocí jednotlivých drátků a pomocných plošných spojů. Bez podrobné znalosti rozmístění komponent a pinů zvláště na PS2 se tak tato věc neobešla a nejspíše právě to stojí za dlouhodobostí tohoto projektu. 
 
 
PiS2 také stále umožňuje přepnout výstup z displeje na externí TV a vybavena je vlastní baterií. Ta ovšem neposkytuje dlouhý herní čas, který se pohybuje kolem 75 minut, což je ostatně na původní PS2 ještě slušné.
 
 


reklama