reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pivovar Carlsberg používá AI k vývoji nových piv

19.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Pivovar Carlsberg používá AI k vývoji nových piv
Dánský pivovar Carlsberg nám už přinesl škálu pH a tím jeho průlomovost zdaleka nekončí. Ve spolupráci s Microsoftem a tamějšími univerzitami vyvíjí systém umělé inteligence pro vývoj nových chutí piv.
V dánské Kodani sídlí pivovar Carlsberg, který patří v mnoha oblastech k průkopníkům. V jeho laboratořích vznikla počátkem 20. století škála kyselosti pH a nyní do vývoje zlatavého moku zapojuje dosud nepoužívané pokročilé technologie, konkrétně umělou inteligenci. Doktor Pivo, Jochen Förster z Carlsberg Laboratory, každý den zkouší obrovské množství pivních vzorků, což sice pro Čecha může znít jako práce snů, ve skutečnosti to ale zdaleka není tak jednoduché. Do procesu vyhodnocování chuti se tak rozhodli zapojit počítač a AI systémy.
 
Carlsberg logo
 
Tento systém sice nebude všemocný, pomůže ale vyhodnotit a předpovědět typ chuti výsledného piva. Chuťové pohárky pana Förstera tak nyní částečně nahradí senzory a servery. Projekt začal na konci loňského roku a nyní je po více než půl roce systém schopen od sebe rozeznat některé typy ležáků. Celkové trvání je naplánováno na tři roky, takže času je ještě dost a na systému je ještě hodně co ladit.
 
Vývoj v Carlsbergu
 

Cílem je vyvinout jakýsi chuťový "otisk" každého z testovaných piv, což by mělo vývoj urychlit až o třetinu. Díky tomu by mělo být snazší rychleji uvádět na trh piva s požadovanou chutí dle aktuálních požadavků. Podle Förstera už nyní Carlsberg díky pokročilým technologiím produkuje lepší piva než v minulosti.
 
Pivovar Carlsberg na projektu spolupracuje s Universitou v Aarhusu, Technickou univerzitou v Dánsku a především společností Microsoft. Přešel totiž ze svých 500 serverů na cloud Microsoft Azure, Office 365 a Windows 10.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama