reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Asus Z390 nyní podporuje až 128 GB RAM

23.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Platforma Asus Z390 nyní podporuje až 128 GB RAM
Pokud si pořídíte základní desku Asus s čipovou sadou Intel Z390 pro procesory Coffee Lake, získáte možnost si do takové desky nainstalovat moduly RAM s celkovou kapacitou 128 GB. Tak jednoduché to však není. 
Asus prozatím přišel s aktualizovaným BIOSem s novým firmwarem pro CPU Intel pro základní desku ROG Maximus XI Hero, který umožní instalaci až 128 GB operační paměti. S dalšími BIOSy pro ostatní desky s čipovou sadou Intel Z390 však má přijít záhy a časem by se tyto nové verze pochopitelně měly dostat i do desek prodávaných na trhu, takže nebude třeba, aby si zákazník musel provést aktualizaci sám. Můžeme také upozornit, že na podporu 128 GB paměti RAM na procesorech Core 9. generace v minulém roce upozornil sám Intel. 
 
 
Krom toho ale také budeme muset mít k dispozici kompatibilní moduly, které samozřejmě nebudou vůbec levné. Nést by měly zbrusu nové čipy firmy Samsung s kapacitou 16 Gb, přičemž každý modul pak samozřejmě nabídne kapacitu 32 GB (unbuffered). Dané 16Gb paměťové čipy Samsung vyrábí od minulého roku a míří s nimi především mezi servery a jejich RDIMM. 
 
Tyto paměti ale už nyní jsou k dispozici i v paměťových modulech UDIMM pro běžné spotřebitele, alespoň co se týče typu a ne ceny. Aktuálně však Asus oficiálně podporuje pouze jediné moduly DDR4 s kapacitou 32 GB, a sice SK Link J4BGUS2G8QHBC, které pracují na 2667 MHz při CL19. 
 
Intel sám ale aktuálně spustil proces validace různých modelů založených na 16Gb čipech DDR4, takže lze očekávat, že v brzké době se seznam podporovaných modulů rozšíří i s tím, jak je budou uvádět na trh další a další společnosti. Stejně tak můžeme očekávat, že podporu 128 GB RAM zavedou také ostatní výrobci značkových desek, jako jsou firmy Gigabyte, ASRock a další. Společnost MSI ji už zavedla
 
Zdroj: Anandtech


reklama