reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 4 byl ohrožen škodlivou zprávou, Sony problém opravilo

17.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
PlayStation 4 byl ohrožen škodlivou zprávou, Sony problém opravilo
Uživatelé PlayStationu 4 si stěžovali na škodlivé textové zprávy, které mohly způsobit nestabilitu systému a opakované pády, které někdy vyřešilo až obnovení továrního nastavení. Patrně se jednalo o podobný problém, který v minulosti postihl iPhony. Doplněno.
Aktualizováno 17. 10. 2018: Sony po několika dnech oznámilo, že problém s nebezpečnými zprávami na PlayStationu 4 vyřešilo, takže se uživatelé nemusí obávat. Japonský výrobce se ovšem nepodělil s detaily, ať už o příčinách chyby nebo provedeném řešení. V každém případě podle dostupných informací nebyla vydána nová verze firmwaru, takže k záplatování došlo jiným způsobem. Sony také uvedlo, že škodlivá zpráva způsobila „jen“ opakované pády konzole a pro nápravu nebylo nutné provádět obnovení továrního nastavení. Jednodušším řešením bylo smazání zprávy přes aplikaci PS Messages a následné obnovení databáze v nouzovém režimu.
 
Původní článek ze 14. 10. 2018: Stačí jedna textová zpráva a problém je na světě. Na diskuzním fóru Reddit se množí stížnosti majitelů PlayStationu 4 na novou hrozbu, která ohrožuje herní konzole od Sony. Všechny popisované příběhy mají velmi podobný scénář. Uživatel od neznámého odesílatele obdrží zprávu obsahující určité znaky, které ani konzole nezvládne zobrazit, místo nich se tedy zobrazí malé políčko s otazníkem. Výsledkem této na první pohled nevinné zprávy je ovšem chyba ovladače a zvukového výstupu, po které následuje nekonečná smyčka resetování a chybových hlášek.
 
 
Uživatelé popisují různé způsoby, jakými se jim podařilo problém vyřešit. V některých případech stačilo odstranit příslušnou zprávu pomocí mobilní aplikace PlayStation nebo prostřednictvím webového rozhraní, jindy bylo nutné provést obnovení továrního nastavení. V každém případě existuje snadný způsob, jak se této hrozbě poměrně spolehlivě vyhnout. Stačí v nastavení herní konzole přejít do správy účtu, kde v menu Nastavení soukromí aktivujete omezení přijatých zpráv pouze na své přátele (případně nikoho, čímž vypnete příjímání zpráv).
 
Ačkoliv zatím nemáme k dispozici žádné technické detaily o této hrozbě, patrně se jedná o podobnou chybu, která před pár lety přidělala starosti některým majitelům iPhonů. I v daném případě stačilo poslat ve zprávě určitou kombinaci znaků a bylo zaděláno na problém v iOS. Problém se opakoval začátkem letošního roku, kdy poslání záhadného odkazu způsobilo pád aplikace Zprávy. Sony se zatím k potížím s PS4 nevyjádřilo, ale snad po víkendu přijde s nějakým řešením, které by mohlo spočívat v softwarové aktualizaci.
 
Zdroj: Kotaku.com


reklama