reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 4 Neo se na E3 neobjevil, dorazí ještě letos?

21.6.2016, Jan Pánek, aktualita
PlayStation 4 Neo se na E3 neobjevil, dorazí ještě letos?
Na letošním E3 se tak trošku očekávalo, že by Sony mohlo představit vylepšenou konzoli PlayStation 4 Neo, nakonec se tak nestalo. Co to znamená pro budoucnost konzole, bude představena ještě tento rok?
Konzole PlayStation 4 Neo má být vylepšenou verzí současné konzole PlayStotion 4. Rozdíl má být hlavně ve výkonu, protože již letitý PlayStation 4 nejspíše bude mít problémy s "utáhnutím" her ve virtuální realitě. Sony se v říjnu totiž chystá uvést na trh headset PlayStation VR.

Tento headset, dříve známý také jako Project Morpheus, se začne prodávat 13. října, a to i v České republice za doporučenou cenu 10.990 Kč. Česko bude mezi zeměmi první vlny, takže budeme mezi prvními, kdo si budou moci headset koupit.

Na podzim mají přijít i nové hry, otazník visí ale nad novým PlayStation 4 Neo. Původně se očekávalo, že by novinka mohla být oficiálně představena na E3, které se konalo minulý týden. Tak se ale nestalo a navíc konkurence odhalila nové konzole. Microsoft dokonce nastínil Project Scorpio - konzoli nové generace, která má na trh přijít na konci příštího roku.

Jak to tedy vypadá s PlayStationem 4 Neo? Podle nejnovějších informací by jeho neúčast na E3 neměla značit žádné problémy Sony. PlayStation VR a nové hry dorazí stejně až na podzim, takže by možná z marketingového hlediska nedávalo velký smysl, kdyby se konzole uvedla s velkým předstihem.

PlayStation 4 Neo podle uniklých materiálů nemá být náhradou za PlayStation 4, ale má být doplněním portfolia Sony. To znamená, že i po uvedení nové konzole na trh by se měla dát starší konzole kopit a nejspíše bude zlevněná. Jaké se očekávají parametry nového herního stroje od Sony?





Jedná se o informace vycházejících z dokumentů Sony, takže by měly být pravdivé. U procesoru to překvapivě nevypadá na velkou změnu, PS4 Neo má používat stejný CPU, pouze na vyšším taktu - 2,1 GHz namísto 1,6 GHz, což představuje navýšení výkonu asi 1,3×. To je trošku zklamání, jelikož PS4 používá už poměrně zastaralé 8jádrové AMD na architektuře Jaguar. Dále by se měla dvojnásobně zvýšit rychlost pamětí RAM.

Nejvíce překvapivá je volba u grafického čipu. Ten má mít 36 namísto původních 18 výpočetních jednotek a frekvence se má zvýšit na 911 namísto původních 800 MHz. Pokud byste hledali takovouto grafickou kartu na trhu, asi byste přesnou shodu nenašli. Očekává se ale, že takové parametry bude mít nová grafická karta ze zatím nepředstavené řady Polaris od AMD.

To by značilo opravdu velký skok ve výkonosti a PS4 Neo by skutečně podporovalo hraní her ve VR ve velmi dobré kvalitě. Pokud by v konzoli byla skutečně tato grafická karta, mohlo by to objasnit i důvod, proč konzole nebyla na E3 odhalena - stalo by se tak před oficiálním představení grafických karet Polaris.

Na straně grafické karty bychom se tedy měli dočkat asi 2,3× vyššího výkonu. Další změny jsou kosmetického rázu - nejspíše se předpokládá jiný vzhled. Také by se mělo dostat na podporu 4K výstupu a možná Blu-Ray mechaniky podporující 4K vstup. Interní úložiště by mělo být stejné jako u PS4.

V poslední době se nejčastěji skloňuje problém rivality mezi PS4 a PS4 Neo. Problém bude v hrách, výrobci se po uvedení vylepšené konzole mohou soustředit na PS4 Neo, což by mohlo znamenat špatnou kompatibilitu se starší PS4. Na druhou stranu mohou výrobci her stále upřednostňovat starší PS4, což by znamenalo, že nebude využit výpočetní potenciál PS4 Neo.

Pro Sony ideálním řešením by byly vždy dvě verze hry, jedna základní pro PS4 a druhá vylepšená pro PS4 Neo. Navíc se očekává, že výrobci upraví některé stávající hry, aby plně využily potenciál PS4 Neo.

PS4 Neo by se tedy měl objevit na podzim tohoto roku, což je asi o rok dříve než konkurenční Project Scorpio. Ten ale má nabídnout asi o 40 % vyšší výkon než PS4 Neo. Co uvítáte více vy, vyšší výkon nebo o rok dřívější uvedení na trh?

Zdroje: Eurogamer, Kit Guru
reklama