reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 5 se očekává koncem příštího roku, ale může se zpozdit

20.8.2018, Jan Vítek, aktualita
PlayStation 5 se očekává koncem příštího roku, ale může se zpozdit
Nástupce konzolí PlayStation 4, a to již opravdu nová generace v podobě PlayStation 5, by měla dorazit do konce příštího roku. Analytik ale varuje, že nedostatek jistých komponent by mohla tento nástup ohrozit. 
Hideki Yasuda z Ace Economic Research Institute se věnoval posledním finančním výsledkům firmy Sony a pak také očekávané konzoli PlayStation 5, která nebude pouze výkonnější čtyřkou jako PS4 Pro. To znamená, že se tvůrci her už nebudou muset zabývat zpětnou kompatibilitou s původní PS4 a na hrách by to také mělo být vidět, respektive na jejich technické stránce. 
 
 
O jaké komponenty ale jde? V poslední době se mluví především o pamětech různého typu, ovšem brzy se očekává, že NAND Flash budou naopak značně převyšovat poptávku a nedostatek pamětí DRAM by už měl být ke konci příštího roku také zdárně vyřešen. Pro PlayStation 5 se pak očekává využití speciálního SoC založeného na architektuře Zen od AMD, takže to by mohl ohrozit leda tak nedostatek výrobních kapacit (nejspíše v TSMC), ale něco takového se nedá předvídat rok dopředu. 
 
Dle japonských výrobců elektroniky, konkrétně Murata Manufacturing a TDK, bude však nedostatek monolitických keramických kondenzátorů, a to kvůli rostoucí poptávce výrobců automobilů a také mobilních zařízení pro sítě 5G. Právě to by mohlo ohrozit výrobu velkých sérií hardwaru, mezi něž má PS5 rozhodně patřit. 
 
Však samotná společnost Sony nedávno oznámila, že konzolí PlayStation se prodalo cca 500 milionů, a to od představení první verze v roce 1994 a prodeje nové PS4 Pro na tom také nejsou špatně. Sony také potvrdilo, že celá generace PS4 už vstoupila do finální fáze svého životního cyklu. 
 
PlayStation 5 zatím nebyla oficiálně ohlášena či byť jen potvrzena. 
 
Zdroj: wccftech


reklama