reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor M9Pe Extreme: spojená SSD nabízí až 6,5 GB/s

18.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Plextor M9Pe Extreme: spojená SSD nabízí až 6,5 GB/s
Plextor ukázal své SSD řešení nabízející datovou propustnost až 6,5 GB/s, a to díky spojeným silám modelů M9Pe. Výrobce mluví o SSD M9Pe Extreme, které ale nemusí fungovat pouze pro zvýšení výkonu.
Plextor k tomu zveřejnil i tiskovou zprávu (via techPowerUp), která však neříká ani polovinu toho, co by měla. Díky serveru Anandtech ale můžeme zjistit, jak se věci opravdu mají. V podstatě nejde o nic odlišného od toho, co svého času dělala společnost OCZ se svými RevoDrive, čili využití proužkovací technologie RAID 0 pro urychlení zápisu a čtení dat rozložením zátěže mezi více SSD.
 
 
V případě firmy Plextor jde o čtyři moderní SSD M9Pe, ovšem ty sedí na kartě, která by mohla podporovat v podstatě jakékoliv M.2 SSD pro PCIe a NVMe. Je jasné, že propustnost přesahující 6 GB/s už je zcela mimo možnosti rozhraní PCIe 3.0 x4, které využívají dnešní SSD, a tak mateřská karta (Plextor hovoří o switchi) využívá osmilinkové rozhraní, které to už zvládne pohodlně. 
 
 
A jak je vidět, máme tu jednak základní kartu, která využívá kontroler Marvell 88NR2241 a evidentně se nachází ještě ve stádiu prototypu. Do karty pak patří dvě malé destičky, z nichž každá má po dvou M.2 slotech pro maximálně 80mm SSD. To je v podstatě zbytečně složité a hotový produkt by už měl být daleko menší a především bez samostatných PCB s M.2 sloty, které se přesunou na hlavní kartu. 
 
Je také zřejmé, že použité rozhraní karty teoreticky může dusit výkon čtyř moderních SSD, neboť sekvenční čtení v RAIDu je schopno škálovat velice dobře, a kombinovaná propustnost by tak mohla přesáhnout i možnosti osmi linek rozhraní PCIe 3.0. V případě čtyř 1RB M9Pe tomu ale tak nebylo, neboť ty si dle CrystalDiskMarku sáhly nanejvýš na cca 6540 MB/s. 
 
 
Vedle RAID 0 je podporován také zrcadlící režim RAID 1, pokud by snad někdo ocenil spíše vyšší spolehlivost. Výsledek na trhu neuvidíme dříve než někdy v příštím roce a dle serveru Anandtech skutečně bude možné využít jakákoliv jiná NVMe SSD.  
 
Zdroj: Anandtech


reklama