reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plně autonomní dron si i sám dobije baterii

22.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Plně autonomní dron si i sám dobije baterii
Společnost Airobotics představila svůj dron, který se může chlubit zejména tím, že je plně autonomní a ke svému provozu nepotřebuje zásah člověka. Jediná věc, kterou musí lidé udělat, je zadat autonomnímu letounu úkol.
Drony mají široké spektrum využití, a to nejen na Zemi. Své uplatnění najdou při zkoumání jiných planet ve vesmíru, pro tento účel už NASA testuje svůj dron na expedici na Mars. Existuje už i dron, který dokáže unést člověka a dopravit ho na požadovanou destinaci. Bezpilotní letouny se také dají dobře využít na nejrůznější bezpečnostní monitorování například na obtížně dostupných místech v průmyslových areálech.

Aby společnost Airobotics ušetřila majitelům dronů práci s dálkovým řízením stroje a následnou péčí o zařízení, představila svůj dron, na kterém je vše kompletně automatizované. Dron zvládne samostatně vzlétnout i bezpečně přistát na vrchní straně své speciální "základny". V ní pak probíhají nutné procesy, jako je nabíjení či výměna vybavení. I to je zautomatizované pomocí malého robotického ramene.

Tento dron, který zvládne fungovat bez zásahu člověka, má najít své uplatnění jako bezpečnostní kontrola v průmyslových oblastech, uplatnit se má i při monitorování kvůli předcházení nehodám, nabídne totiž i termokameru. Hodit se bude i při vytváření 3D obrazu z pohledu zhora, tímto způsobem je možné snadno zjistit například množství skladovaného materiálu.





Takovýto dron je vybaven i náležitými bezpečnostními opatřeními, co se týče jeho samotného. Nechybí funkce návratu domů, plně autonomní letoun je schopen i nouzového přistání a v případě nejvyšší nouze je vybaven i malým padákem. Dron je také zařízen pro práci v nepříznivých podmínkách, takže je odolný proti povětrnostním vlivů a korozi.

Dron od Airobotics je schopný letět až s jedním kilogramem zátěže po dobu třiceti minut. Než začne svou misi, je ve své základně už plně připraven. A jakmile dostane zadaný úkol pomocí příkazového softwaru, základna se nahoře otevře a dron vyjede nahoru. Software má být také jednoduše ovladatelný, a protože si dron zvládne poradit sám, může být ovládání provozováno v podstatě odkudkoli.

Po splnění mise dron zase bezpečně přistane zpět na vrchní části otevřené základy a zajede dovnitř, kde se nabije, aby byl připraven na svou další akci. Ran Krauss, spoluzakladatel společnosti Airobotics, prohlásil: "Celou misi dronu je tak možné zajistit zmáčknutím tlačítka."

Zdroje: engadget.com, Airobotics
reklama