reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po monitorech skončí Apple také s Wi-Fi routery

26.11.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Po monitorech skončí Apple také s Wi-Fi routery
K méně známým produktům Applu patří řada routerů AirPort, která existuje více než patnáct let. Podle nepotvrzených informací se americký výrobce rozhodl jejich vývoj ukončit jen pár týdnů potom, co Apple oznámil, že končí se samostatnými monitory.
Apple se pravděpodobně snaží omezit některé své vedlejší aktivity, aby se mohl více soustředit na to podstatné, jako jsou Macbooky, iPhony, iPady a podobné produkty. Začátkem listopadu společnost oficiálně potvrdila spekulace, že končí s prodejem vlastních samostatných monitorů. Thunderbolt Display, který se za posledních pět let nedočkal žádné aktualizace, tedy nebude mít přímého nástupce. Čeká už se jen na doprodání skladových zásob. Náhradou k Macbookům mají být monitory LG UltraFine, které je možné objednat přímo ze stránek Applu. Řada Cinema Display přitom v tichosti skončila už před dvěma lety.





Kromě monitorů však Apple nejspíš zatrhne také výrobu routerů AirPort. Ty jsou ještě méně známým produktem jablečného výrobce, ačkoliv jsou v nabídce už od roku 1999. O čtyři roky později přibyl do nabídky AirPort Extreme, v roce 2004 AirPort Express a nakonec před osmi lety AirPort Time Capsule s integrovaným pevným diskem. Jenže routery už se řadu let nedočkaly aktualizace, model Express dokonce postrádá podporu standardu 802.11 ac. Nepříliš překvapivá je tedy informace, že Apple rozpustil tým zaměstnanců zabývající se routery AirPort. Pracovníci údajně nebyli propuštěni, ale zabývají se teď Apple TV a jinými produkty.





Žádných nových přírůstků do řady AirPort se tedy nejspíš v budoucnu nedočkáme. Apple s routery končí nedlouho poté, co se do tohoto segmentu pustil Google (v říjnu představil model Google Wifi). Není ovšem ničím překvapivým, že se Apple zbavuje těch částí firmy, které nejsou tak důležité. Podobnou restrukturalizaci, ale ještě ve větším měřítku, provádí Samsung. Před pár měsíci se zbavil divize tiskáren, nyní údajně uvažuje o prodání PC divize Lenovu.

Zdroj: Appleinsider.com
reklama