reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PocKit: modulární mini PC s vyměnitelnými bloky

4.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
PocKit: modulární mini PC s vyměnitelnými bloky
Project PocKit je malý počítač, jehož funkcionalitu si můžete přizpůsobit pomocí snadno vyměnitelných modulů. Pomocí Raspberry Pi můžete vytvořit desktop nebo systém rozšířit o různé porty, senzory a displej.
Google sice se svým konceptem modulárního smartphonu Project Ara neuspěl, mnozí výrobci stále věří, že v modularitě je budoucnost. Na trhu jsou aktuálně telefony Fairphone a Pine64, které si zákazník může upgradovat pomocí snadno vyměnitelných komponentů, jako je fotoaparát nebo dokonce základní deska. A letos by se na trh měl dostat také modulární notebook Framework Laptop, který by měl vyřešit problémy s drahými opravami. Další možnost modulární elektroniky ukazuje Project PocKit, který je vyvíjen od roku 2019. Stále sice není dostupný k prodeji, ale nyní autoři zveřejnili další detaily a ukázky využití.
 
 
Tento systém využívá jako základ čipsety STM32 a ESP32 uložené v pouzdře vyrobeném 3D tiskem se slotem pro výpočetní modul Raspberry Pi. Na jedné straně se nachází dvanáct magnetických konektorů, které umožňují připojit „bloky“ rozšiřující funkčnost. Komponenty lze tedy přidávat či odebírat během několika sekund a bez použití nářadí. Hned po připojení by hardware měl začít fungovat. Každý z modulů je umístěn v krytu vyrobeném 3D tiskem, kde jsou umístěny příslušné obvody, a systém magnetů pro rychlé upevnění hardwaru na místo bez šroubků. Projekt stále prochází vývojem a v poslední verzi měli autoři výrazně zapracovat na odolnosti magnetického spojení.
 
Nabídka modulů by mohla být téměř nekonečná. Vývojáři v nejnovějším videu ukázali třeba ventilátor pro chlazení komponentů, porty jako HDMI či USB, čtečku SD karet, senzor okolní teploty, fotoaparát nebo LCD displej. Pokud přidáte modul Raspberry Pi, lze PocKit využít jako malý desktop. I bez tohoto hardwaru je ovšem k dispozici dostatek výpočetního výkonu, který po přidání vhodných modulů stačí k vytvoření např. chytrého termostatu, detektoru vibrací, data loggeru, naklápěcí kamery nebo čtečky NFC/RFID. Ve videu je názorně ukázána také proměna v kapesní počítač přidáním modulu baterie, LCD displeje, klávesnice, touchpadu, reproduktoru nebo GPS.
 
 
PocKit by se mohl stát zajímavou „hračkou“ pro domácí kutily nebo jako pomůcka při výuce. V tuto chvíli se počítá s více než 24 bloky, ale jejich počet v budoucnu jistě poroste. Prozatím není jasné, kdy se produkt dostane na trh ani kolik bude stát. Zájemci se tak mohou s projektem seznámit na oficiálních webových stránkách, kde jsou zveřejňovány aktualizace. Za zmínku stojí také kanál na YouTube, kde často objevují video ukázky systému PocKit. Autoři sbírají podněty od fanoušků také na diskuzním fóru Reddit.
 


reklama