reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pod pokličkou počítačů vozů Tesla: pouze Zen+, ovšem s RDNA 2

4.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Pod pokličkou počítačů vozů Tesla: pouze Zen+, ovšem s RDNA 2
Zhruba půl roku poté, co Tesla oznámila, že své vozy vybavuje novými počítačovými systémy, byl jeden z nich konečně rozebrán. Podívat se na něj můžeme na kanálu Ingineerix, takže co se do aut firmy Tesla montuje?
YouTube kanál Ingineerix dostal do rukou samotný palubní počítač vozů Tesla, čili Tesla Car Computer, který byl v nové verzi představen už téměř před půl rokem, takže řadu měsíců trvalo, než se jeho vzorek dostal k někomu, kdo jej mohl rozebrat a ukázat veřejnosti. 
 
 
Spekulovalo se přitom, že tento systém už bude založen alespoň na čipech využívajících jádra Zen 2, ale jak se ukázalo, jde o druhou generaci této mikroarchitektury, čili Zen+. Konkrétněji tu pak máme Ryzen Embedded s TDP 45 W s jinak neznámým označením SKU “YE180FC3T4MFG”. 
 
 
Dle zdroje je použité APU vybaveno čtyřmi jádry Zen+, každé s 512 kB L2 cache a 4 MB sdílené L3 cache a zřejmě bude spadat do generace Picasso. Jenomže grafický výkon tu zajistí něco jiného, a sice samostatná karta založená na GPU Navi 23 s označením "215-130000026". 
 
 
Grafický systém je tak mnohem modernější než samotné APU a pravděpodobně by mělo jít o GPU vybavené 28 CU, čili 1792 Stream procesory, ovšem s velice slušným taktem 2,8 GHz. Ten je odhadován na základě informací od Elona Muska, který se pochlubil, že nový počítačový systém v Teslách nabízí velice podobný výkon jako dnešní herní konzole, a sice kolem 10 TFLOPS. Samotná procesorová jádra by pak měla pracovat na taktu až 3,8 GHz.
 
Dále se můžeme dozvědět, že systém je vybaven Wi-Fi/Bluetooth modulem LG Innotek ATC5CPC001, využívá modem Quectel AG525R-GL, ethernetový Realtek RTL9068ABD a také dvě DSP (ADSP-SC587W SHARC+ Dual Core DSP a D21584 SHARC+ Dual Core DSP).  


reklama