reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podvodní dron BW-Space vás může sledovat při potápění

10.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Podvodní dron BW-Space vás může sledovat při potápění
Společnost Youcan Robot vyvinula nový chytrý podvodní dron BW-Space. Ten byl ukázán na CES 2018 a nyní se dostává do prodeje pomocí kampaně na Kickstarteru. Umí natáčet 4K video a potopit se až 100 metrů hluboko.
Drony létající ve vzduchu nejsou ničím výjimečným. Některé společnosti ale vymýšlejí i drony směřující naopak dolů pod vodní hladinu. Jednou z nich je Youcan Robot, která vyvinula inteligentní podvodní dron BW-Space. Novinka se nyní snaží vybrat peníze pomocí kampaně na Kickstarteru. Dron může být řízen pomocí dálkového ovládání s Wi-Fi a Bluetooth, jehož obrazovkou může být váš telefon. Pomocí aplikace pro iOS nebo Android lze dron řídit až na vzdálenost 500 metrů (ovladač komunikuje s extenderem na hladině, dron pak s extenderem pomocí kabelu). Další možností je Intelligent Tracking Mode, kdy rozpoznává osoby na záznamu a po potvrzení od operátora je autonomně sleduje ze vzdálenosti 0,5 až 7 metrů.
 
Dron BW-Space
 
BW-Space je vybaven modulem fotoaparátu s malým 1/2,5" CMOS senzorem, což nezní, že by měl pod vodou pořizovat zrovna kvalitní snímky. Na druhou stranu, objektiv má velmi slušnou světelnost F2,0 a jsou zde pomocná LED světla, které může upravovat svůj jas. Maximální světelný tok může dosáhnout hodnoty až 1380 lumenů a může být dynamicky upravován podle měnících se světelných podmínek.
 
Dron BW-Space
 
Dron může pořizovat fotografie s rozlišením 12 megapixelů nebo až 4K video (3840×2160 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Vnitřní úložiště má bohatou kapacitu 128 GB. Samozřejmostí je možnost živého streamování ve Full HD a sdílení na sociálních sítích (k tomu je v balení také Wi-Fi repeater).
 
Maximální rychlost pod vodou činí 2 metry za sekundu a ponořit se může do hloubky až 100 metrů v závislosti na verzi. Dron totiž můžete zakoupit v několika různých verzích s bezpečnostním a datovým lanem o délce 50, 100 nebo 150 metrů. Jsou zde tři motorky, dva horizontální a jeden vertikální. K dispozici jsou dvě baterie o celkové kapacitě 13600 mAh (pojme 73,44 Wh energie), což by dle výrobce mělo stačit na 3 až 7 hodin práce. Rozměry dronu jsou 52×39×14 cm a váží 4,2 kilogramu.
 
Dron BW-Space
 
Základní verze s 50m lanem a bez dálkového ovladače vyjde v kampani na $659, s ovladačem pak na $879. 100metrová verze s ovladačem stojí $999 a 150metrová varianta rovněž s dálkovým ovládáním pak přijde na $1059. Po ukončení kampaně budou ceny mnohdy i dvojnásobné konkrétně $1649 až $1949. Dodávky by měly začít v říjnu 2018.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama