reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokles cen NAND Flash se v příštím kvartálu zpomalí

13.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Pokles cen NAND Flash se v příštím kvartálu zpomalí
Server Digitimes informuje, že pokles cen pamětí NAND Flash na trhu už z větší části nastal, a v příštím kvartálu se tak ceny budou propadat mírnějším tempem. Je tak i výhled na to, že v druhé polovině roku už možná půjdou nahoru. 
Během února jsme mohli hlásat o prudkém poklesu cen pamětí NAND Flash kvůli ustoupivší poptávce, přičemž jejich ceny šly dolů už v minulém roce a zvláště pak v jeho závěru. Taková věc by se tak už rozhodně měla projevit na cenách koncových zařízení, takže se podívejme na některé produkty. Máme tu třeba Samsung 970 EVO PLUS 500GB, které přišly na trh teprve koncem ledna a od té doby už jejich cena stačila klesnout z 3700 Kč o cca 600 Kč. 
 
 
 
Samsung 970 EVO 500GB jsou na trhu mnohem déle, a tak se postupný pokles cen projevil o to více. Začínaly na 5400 Kč a dnes se dají sehnat za podobnou cenu jako verze PLUS, čili cca 3100 Kč. Jenomže v posledních měsících tato SSD ze své ceny neztratila téměř nic. 
 
Velice názorným příkladem poklesu cen NAND Flash ale mohou být slabší a starší SSD, čili 2,5" verze pro SATA, jako je třeba Kingston A400. Model se 480 GB přišel v roce 2017 na trh za cca 4400 Kč a dnes je k dostání za 1500 Kč. Těžko však najít na trhu SSD, jehož cena v posledním cca půl roce výrazně klesla, takže se nabízí otázka, zda se vývoj na trhu s NAND Flash ještě projeví, nebo můžeme očekávat už spíše stálé ceny. 
 
Server Digitimes sděluje, že v prvním kvartálu sesekal své ceny především Samsung, a to ve snaze pomoci k vyprázdnění skladových zásob, což se přestane projevovat někdy na přelomu března a dubna. Samsung tím značně ovlivní ziskovost ostatních výrobců NAND Flash, a to zvláště s ohledem na to, že někteří z nich se už nebezpečně přiblížili k prodeji svých pamětí za nákladové ceny. Dle toho bychom skutečně mohli očekávat, že pokles cen SSD na trhu ještě přijde. 
 
V druhém čtvrtletí se ale situace začne uklidňovat a v jeho průběhu mají ceny NAND Flash klesnout méně než o 10 procent. Ve třetím čtvrtletí už bychom mohli čekat vyrovnání a možná i mírný růst cen kvůli očekávané rostoucí poptávce od výrobců serverů. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama