reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Polovodičová divize Samsungu má nového šéfa kvůli problémům se 4nm procesem

7.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Polovodičová divize Samsungu má nového šéfa kvůli problémům se 4nm procesem
Společnost Samsung má velké problémy s výtěžností svého 4nm procesu, který stál i za ztrátou významných partnerů. Potíže stály hlavu dosavadního šéfa polovodičové divize, který byl nahrazen.
Samsung je jedním z největších výrobců čipů, nicméně v poslední době se mu až tak moc nedaří. Spolu s TSMC je sice na špičce v pokročilých výrobních technologiích, přesto se spousta klientů obrací na jeho rivala a korejská společnost ztrácí některé své partnery. Např. Qualcomm si nechává vyrábět procesor Snapdragon 8 Plus Gen 1 právě u TSMC, za čímž stojí problémy Samsungu s výtěžností jeho 4nm procesu. Zatímco TSMC se má s výtěžností údajně pohybovat okolo 70 %, Samsung byl nedávno jen na 35 %, a i když se toto číslo zvyšuje, na rivala to nestačí.
 
Samsung
ilustrační obrázek, autor: Nan Palmero, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Dosavadního šéfa této divize to tak stálo jeho místo a na něj byl dosazen Song Jae-hyuk, který byl doposud viceprezidentem a vedoucím oddělení vývoj flash pamětí. V důsledku toho se vyměnilo ještě několik dalších pozic, od kterých si Samsung slibuje zlepšení situace a jistě doufá, že výrobní proces 3nm GAA už na tom bude lépe. Bohužel prozatím je tomu naopak, je ještě horší než nynější 4nm výroba (v dubnu se hovořilo o výtěžnosti mezi 10 až 20 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama