reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozor na GeForce GT 1030, některé mají nově jen pomalé DDR4

6.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Pozor na GeForce GT 1030, některé mají nově jen pomalé DDR4
Grafický čip NVIDIA GeForce GT 1030 představuje naprostý low-end desktopové herní generace Pascal, ale i tak má v oficiálních specifikacích paměti GDDR5. Někteří výrobci grafických karet však začali využívat mnohem pomalejší DDR4.
NVIDIA GeForce GT 1030 je karta stojící nejníže na žebříčku desktopové generace Pascal, ovšem z té už měly nadobro vymizet paměti DDR3 či DDR4, aby byly využity pouze rychlé GDDR5. Čip GT 1030 není s konfigurací 384:24:16 (CUDA:TMU:ROP) žádné herní dělo, ale na občasné hraní postačí, k čemuž mu pomáhá typicky 2 GB paměti GDDR5 na efektivním taktu 6008 MHz, což na 64bitovém rozhraní dělá propustnost 48 GB/s. 
 
 
Někteří výrobci grafických karet však začali paměti GDDR5 vyměňovat za DDR4 a lze jen spekulovat o tom, že tak činí z důvodu nedostatku GDDR5 na trhu, který má za následek vysoké ceny. A u karet v ceně kolem 2000 Kč s daní je pak znát v podstatě každý dolar navíc. 
 
 
Namísto GDDR5 tak začaly firmy jako MSI, Gigabyte a Palit na některých svých modelech nabízet DDR4 pracující efektivně na 2100 MHz a prostým výpočtem dojdeme k tomu, že to dělá propustnost jen 16,8 GB/s. To by se mělo i u tak slabého čipu citelně projevit na celkovém herním výkonu a jen opravdu malou náplastí na bolístku je to, že takové karty mohou mít o cca 10 W nižší spotřebu v maximální zátěži. Krom typu a výsledné propustnosti pamětí se totiž ukazují i nižší takty GPU. 
 
 
Je tak třeba si dát pozor, jakou verzi GeForce GT 1030 kupujete a dobrá zpráva v tomto případě je, že firmy využívají u karet s DDR4 odlišné značení obsahující "D4" přímo v názvu modelu. Na rozdíl od jiných případů tak není třeba zdlouhavě pátrat po tom, zda jde o "plnotučnou" verzi karty, nebo o slabší model. Nicméně i tak je tu jedna známá výjimka, a tou je společnost Palit, která takové označení na krabici nemá. Ovšem v našich obchodech jsou v případě této firmy uváděny snad jen verze, v jejichž popisku přímo jsou uvedeny paměti GDDR5, respektive jde spíše jen o jeden model s označením NE5103000646F. To ale neznamená, že se v nejbližších dnech neobjeví také novinka s DDR4, takže opatrnost je namístě. 
 
 


reklama