reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozor na starší desky s APU Ryzen, update BIOSu může být problematický

15.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Pozor na starší desky s APU Ryzen, update BIOSu může být problematický
Procesory AMD Ryzen z řad APU Raven Ridge jsou určeny pro stávající základní desky s AM4, z čehož však koukají v některých případech problémy. Je totiž nutné se ujistit, že je k dispozici aktuální BIOS, což nezkušeným uživatelům může způsobit velké potíže.
Společnost AMD k tomu vydala prohlášení s několika doporučeními, co mohou uživatelé dělat v případě, že si koupí APU Ryzen "Raven Ridge" a k dispozici mají desku vybavenou starším BIOSem, která s daným APU nebootuje, respektive ani neproběhne POST a otevření nastavení BIOSu. V takovém případě, pokud není k dispozici starší procesor Ryzen, obvykle není cesta k aktualizaci BIOSu vlastními silami. 
 
 
AMD už dříve uvedla, že kompatibilní desky by měly být označovány následujícím štítkem, takže zákazník bude mít jistotu, že ta bude s Raven Ridge fungovat. Ovšem celkově samozřejmě nemůže zaručit, že si z obchodu neodneseme novou desku, která bude ještě ze starších zásob a nový BIOS mít nebude, což někteří zákazníci nemusí odhalit. Takoví pak budou překvapeni, že si koupili sestavu, která jim nebude fungovat a neumožní ani aktualizovat BIOS. 
 
 
Server Tech Report si to ověřil, když využil desku Gigabyte AB350-Gaming 3 s původním BIOSem, na níž s Ryzen APU neproběhl právě ani POST (Power On Self Test), což je základní předpoklad toho, aby se vůbec mohlo otevřít nastavení BIOSu, v němž lze jeho verzi aktualizovat. Některé desky přitom podporují možnost aktualizace BIOSu i bez nainstalovaného CPU či GPU, ale ne všechny. 
 
Pokud se něco takového stane a my nemáme k dispozici jiný procesor, který by fungoval, AMD doporučujese obrátit na prodejce, zda nám BIOS neaktualizuje. Pokud to nebude možné, pak se můžeme obrátit přímo na lokálního zástupce výrobce desky. A jestli selže i tato možnost, pak AMD zdarma nabízí speciální boot kity v rámci záruky. Na příslušném webu se ale musíte zaregistrovat a vyplnit příslušné formuláře a do kolonky pro popis daného problému je třeba vepsat text: Boot kit Required.
 
Zdroj: AMD


reklama