Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Právo na opravu dle Apple: výměna baterie jen v autorizovaném servisu

9.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Právo na opravu dle Apple: výměna baterie jen v autorizovaném servisu
Pokud jde o právo na opravu, velice často zde mluvíme o praktikách firmy Apple. Ta nyní začala se softwarovým uzamykáním svých telefonů, kterým se poté nelíbí, když dostanou neoriginální baterie. Anebo i originální, ovšem bez autorizace.
Apple (zatím) nedošel tak daleko, aby rovnou znemožnil využití svých zařízení, do kterých se nainstaluje neoriginální baterie neoficiálním způsobem, ale to by samozřejmě nebyl problém zařídit, i když si pak lze těžko představit vlnu odporu, jakou by tím firma vyvolala.  
 
 
Věc se má nyní prostě tak, že telefon začne zobrazovat upozornění kvůli neschopnosti ověřit pravost baterie, což by se ještě dalo pochopit v případě, kdy se nainstaluje nějaká kopie od třetí strany. Nicméně to samé se objeví i v případě, kdy baterie nese logo Apple a je pravá, nicméně nebyla nainstalována autorizovaným servisem. 
 
 
To se dle The Art of Repair (vis iFixit) týká přinejmenším telefonů iPhone XR, XS nebo XS Max s iOS 12 nebo iOS 13 beta. Baterie firmy Apple totiž nesou mikrokontroler od Texas Instruments, který využívá SHA-1/HMAC pro ověření pravosti, takže baterie může být vybavena ověřovacím kódem, jenž je pevně spojen s konkrétním telefonem. Čili pak je nutné, aby baterii nainstaloval autorizovaný servis, který ji s daným telefonem i propojí. Menší opravářské firmy nebo samotní majitelé pak mají jedinou možnost, vypreparovat čip ze staré baterie a napájet jej do nové, což pochopitelně není vhodné řešení, pokud si někdo výtečně nerozumí s pájkou a je ochoten riskovat.
 
Jde tak o podobnou věc jako v případě firmy HP, která se dříve snažila znemožnit využití neoriginálních náplní do tiskáren. Na jednu stranu je to v tomto případě spotřební zboží, bez jehož doplnění se neobejdeme, na druhou stranu jde Apple ještě dále než HP v tom, že nám neumožní, abychom si baterii vyměnili sami, pokud pak chceme mít opět plnohodnotně fungující telefon.
 
Spíše se tak hodí přirovnání k firmě John Deere, která i při provádění menších oprav svých zemědělských strojů vyžaduje autorizovaný zásah. Však si představme, že by nám výrobce auta řádně neumožnil třeba ani výměnu oleje svépomocí a to by neustále otravovalo s kontrolkou, kterou by mohl vypnout jen autorizovaný servis. 
 
Samotný Apple už přitom byl přistižen, jak v roce 2017 uměle snižuje výkon starších zařízení, aniž by to lidem dal vědět. Oháněl se tím, že to je nutné kvůli horšící se kondici baterií. Nabídl přitom levný program výměny baterie za 29 dolarů, což dříve stálo 79 dolarů a poté si Tim Cook stěžoval, že lidé tohoto programu začali masově využívat, a prodeje nových zařízení šly kvůli tomu dolů. Pak se ovšem nemůžeme divit, že nyní se firma snaží házet klacky pod nohy těm, kteří si dovolí sami vyměnit baterii svého telefonu, z čehož Apple nemusí vidět ani cent.