reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přední výrobci RAM obviněni z kartelové dohody

2.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Přední výrobci RAM obviněni z kartelové dohody
Situace na trhu s paměťmi typu DRAM se zatím nemění a bohužel je taková, že si dnes paměti DDR4 kupujeme za přibližně dvojnásobné ceny než před dvěma lety. Dle nového obvinění za to ale může dohoda firem Samsung, Hynix a Micron. 
Tyto tři společnosti totiž ovládají celkem 96 procent celosvětového trhu s paměťmi DRAM a dle nového obvinění se měly dohodnout na krocích, které v roce 2016 znamenaly postupný růst cen pamětí. Poznamenáno je přitom, že mezi roky 2014 a 15 ceny pamětí klesaly, jak společnosti Samsung, Hynix a Micron nezávisle na sobě navyšovaly své výrobní kapacity, ale poté se měly rozhodnout, že výrobu společně omezí, aby zastavily pokles cen a naopak zajistily jejich růst. To představuje klasický případ kartelové dohody, kvůli němuž trpí především zákazníci. 
 
 
Přímo se tak mluví o "dodávkové disciplíně" a jinými slovy o umělém omezování dodávek pamětí, a to konkrétně pro počítače PC. Na tom se měly jmenované firmy dohodnout a koordinovat svůj postup skrz období předchozích dvou let. Dokonce jsou zaznamenána i veřejná prohlášení, dle nichž žádná z trojice firem neměla v plánu využít omezení dodávek jiné firmy k tomu, aby zkusila ukořistit větší část trhu pro sebe. Tato spolupráce pak měla způsobit zvýšení cen pamětí DRAM na trhu, z čehož profitovaly všechny tři společnosti. 
 
Vznik takové dohody lze považovat za pravděpodobný, však k něčemu podobnému se už v minulosti přiznaly společnosti Hynix, Infineon, Micron, Samsung a Elpida, a to za období let 2003 až 2006. Lze tak říci, že byly pouze oprášeny staré triky, které byly veřejnosti vysvětlovány jako nutný dopad přechodu na nové výrobní technologie v kombinaci s nebývalým zájmem ze strany výrobců mobilních telefonů a serverů. 
 
Už v dohledné době by ale mohl nastat pokles cen paměťových modulů na trhu. Samsung totiž po setkání s čínskou National Development and Reform Commission (NDRC) v únoru souhlasil s tím, aby navýšil výrobní kapacitu pro DRAM a poté najednou, jakoby náhodou, reagovala společnost Hynix, která také ohlásila navýšení výrobní kapacity. To by ostatně byla logická reakce právě v případě kartelové dohody, kde se předpokládá, že musí spolu držet všichni konspirující účastníci, nebo nikdo. 
 
 
Ať dané obvinění podané u kalifornského soudu má, či nemá reálné základy, tak dlouhodobý nárůst cen pamětí DRAM skutečně je podezřelý stejně jako to, že najednou je možné kapacitu navyšovat. Ceny pamětí už v reakci na nové zprávy ze Samsungu a Hynixu zamířily dolů. 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama