reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přetaktovaný Ryzen se 16 jádry se ukázal v testu GeekBench

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Přetaktovaný Ryzen se 16 jádry se ukázal v testu GeekBench
Procesor Ryzen 9 3950X má na trh přijít až v září, ale už dnes tu máme první test CPU se 16 jádry, jehož výsledky se objevily v databázi GeekBench. Jde tak zatím o první malý testík, který si můžeme srovnat s 18jádrovou konkurencí. 
Ryzen 9 3950X přijde někdy v září za cenu 749 USD a uvažovat o něm můžeme jako o crossoveru mezi desktopovými a HEDT procesory. Má stejně či více jader jako kdejaký HEDT procesor, ovšem určen je pro desktopovou platformu, což znamená především omezení ohledně počtu paměťových kanálů a linek rozhraní PCI Express. Na jednu stranu je tu tak jistě obrovský hrubý výkon procesorových jader, ale na druhou stranu tomu nemusí postačovat paměťová propustnost či možnosti připojení dalšího hardwaru, ale o tom už si musí zákazník popřemýšlet sám. 
 
 
Test 16jádrového procesoru Ryzen v GeekBenchi je třeba brát orientačně, a to i proto, že Ryzen 9 3950X má pracovat na taktech mezi 3,5 a 4,7 GHz, přičemž testovaný model pracoval dle výpisu na základním taktu jen 3,3 GHz, ovšem, a to je důležité, all-core turbo přesahovalo 5200 MHz. Šlo tak nejspíše o pokus o přetaktování tohoto procesoru nejspíše s využitím speciálního chlazení. 
 
 
Mohl by to být Ryzen 9 3950X, i když základní takt na to neukazuje, takže pokud to byl skutečně tento procesor, pak asi v podobě níže taktovaného inženýrského vzorku. 
 
 
Procesor byl testován na deskce MSI MEG X570 GODLIKE, takže to byl zcela jistě 7nm Ryzen pro AM4. Z výpisu vyčteme také použitých 16 GB paměti DDR4, ovšem pouze na základním taktu 2133 MHz, což pro takový procesor rozhodně není dobrá kombinace, takže ta jistě přinesla citelnou srážku. I tak procesor získal přes 6700 bodů v jednovláknovém testu a téměř 65 tisíc ve vícevláknovém, což překonává i vícevláknový výkon 18jádrového Core i9 9980XE. 
 
Jak je ale zřejmé, tento test nelze spojovat s tím, co opravdu předvede procesor Ryzen 9 3950X. Můžeme zapomenout, že by mohl pracovat na tak vysokém taktu, který je daleko i za nejvyšším turbem uvedeným ve specifikacích. Na druhou stranu byl zde výkon omezen slabými paměťmi.
 
To vše ale ukazuje na to, že se můžeme těšit na to, co procesory Ryzen 3. generace předvedou při pokusech o přetaktování. Dosud jsou totiž informace o této vlastnosti velice chabé, ale už příští týden v neděli budeme vědět více. Zatím se můžeme podívat na další test na serveru elchapuzainformatico.com, kde už byl Ryzen 5 3600 otestován i na desce s čipsetem AMD X570. Rozdíly mezi testem s X470 jsou dle očekávání zanedbatelné a rozdíly odpovídají spíše chybám v měření. 
 
Zdroj: wccftech


reklama